Trump wil dat Clinton voor debat aan drugstest wordt onderworpen

Het begin van het debat - vriendelijk © REUTERS

Trump zegt dat Clinton bij de start van het voorbije tv-debat ‘helemaal opgedraaid’ was. Ondertussen vragen donoren van Trump hun geld terug.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft op een verkiezingsbijeenkomt in de staat New Hampshire wild om zich heen geslagen. Hij haalde uit naar de media, maar stelde ook voor om zijn Democratische concurrente Hillary Clinton aan een drugstest te onderwerpen voor de start van het komende tv-debat.

Trump kwam in Portsmouth terug op het voorbije tv-debat met Clinton. “Ik weet niet wat er met haar aan de hand was. Bij de start van het debat was ze helemaal opgedraaid”, zo verklaarde hij over de Democratische kandidate. “Ik denk dat er een drugstest voor de start van het (volgende) debat moet komen. Waarom doen we dat niet? ”

Het derde en laatste tv-debat tussen Trump en Clinton vindt komende woensdag (donderdagochtend Belgische tijd) in Las Vegas plaats.

Trump kwam in New Hampshire ook terug op de peilingen, die op een almaar afnemende aanhang voor Trump lijken te wijzen. Trump legde de schuld voor zijn tanende populariteit niet bij zichzelf, maar wel bij de media. “Deze verkiezingen worden door de corrupte media gemanipuleerd, door valse beschuldigingen en complete leugens te verspreiden, om oneerlijke Hillary te laten winnen”, zo liet de vastgoedmagnaat verstaan.

Donoren vragen geld terug

Ondertussen vragen twee grote donoren die tienduizenden dollars hebben geschonken aan of ingezameld voor Trump hun geld terug. Dat heeft een fondsenwerver van Trump verklaard aan NBC News. Aanleiding zijn de video uit 2005 waarin Trump zich denigrerend uitlaat over vrouwen en de beschuldigingen van inmiddels 10 vrouwen rond ongewenste intimiteiten door de Republikein.

“Ik kan niet verwoorden hoe teleurgesteld ik ben in verband met de recente gebeurtenissen rond meneer Trump”, aldus een donor in een e-mail met als onderwerp “Trump support withdrawal” (intrekken steun Trump), die NBC kon inkijken. “Ik heb spijt dat ik naar het steunevenement voor Trump ben gekomen, en vooral dat ik mijn zoon heb meegenomen. Ik vraag dan ook met respect dat mijn geld wordt terugbetaald”, aldus de donor, die geld inzamelde voor Trump en ook zelf geld schonk.

Een andere donor zegt “van streek” te zijn door de video van Trump. “Ik kan geen seksistische man steunen. Ik heb drie jonge kinderen en zal geen grove, seksistische man steunen”, aldus de donor, die eveneens een terugbetaling van de schenking vraagt.

Volgens de fondsenwerver, die ongeveer 1 miljoen dollar verzamelde voor Trump, schonken beide donoren samen tienduizenden dollars. De bron zegt zelf ook “op te geven”. “Ik ben volledig teleurgesteld, ik heb er de laatste 72 uur zelfs niet van kunnen slapen”, aldus de fondsenwerver aan NBC.

De miljoenen van Hillary

Woordvoerder van Trump Jason Miller verklaarde aan NBC dat hij “er niet van op de hoogte is dat donoren dergelijke vragen hebben gesteld”.

Trump is er tijdens zijn campagne nooit in geslaagd op eenzelfde manier fondsen te verzamelen als zijn rivale Hillary Clinton, die volgens NBC 400 miljoen dollar verzamelde, exclusief het geld van de super-PAC die haar steunt.

Volgens Politico bouwde Clinton zelfs de “grootste geldoperatie ooit” op, met twee keer zoveel grote fondsenwervers (meer dan 100.000 dollar) dan de huidige president Barack Obama. Ze ontving bovendien geld van federale lobbyisten, van wie de Democraten onder Obama’s administratie geld weigerden aan te nemen. Clintons 100.000 dollar-elite verzamelde al minstens 113 miljoen dollar, al zal dat aantal waarschijnlijk nog veel hoger liggen, aldus Politico. (Belga/TE)

Partner Content