Premier Michel kondigt doorbraak aan in Arco-dossier: "Aandeelhouders reageren zeer negatief"

© belga

© rr

© BELGA

© belga

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer zijn beleidsverklaring voorgelezen. Tijdens zijn State of the Union kondigde Michel de oprichting van een taskforce aan die een oplossing moet brengen in het Arcodossier.

km, gjs

LEES OOK. Bart De Wever zal dan tóch de regeringsverklaring bijwonen

Zondagmiddag heeft premier Charles Michel (MR) in de Kamer zijn beleidsverklaring voorgelezen. Hij presenteerde er de begroting aan het parlement. 'Wij willen een betere toekomst', opende de premier de State of the Union. 'De basis is gelegd. De handelsbalans is voor het eerst in tien jaar positief.'

Zeven strategische doelstelling

Premier Michel stelde de beleidsverklaring voor aan de hand van zeven strategische doelstelling. De eerste hervorming betreft de modernisering van de arbeidsmarkt. Michel had onder meer aandacht voor werkbaar werk. 'De 38-urenweek blijft bestaan maar wordt voortaan berekend op jaarbasis. Maar wie beweert dat we nu 45-uur per week gaan werken, verbuigt de waarheid.'

Een volgende hervorming betreft de aanpassing van de wet van 1996 over concurrentie. De loonnorm zal voortaan tweejaarlijks geëvalueerd worden en vergeleken met de buurlanden. Een derder hervorming is de extra aandacht voor inspanningen in de e-commerce. 'We kunnen tienduizenden jobs creëren in de digitale sector. Ons land wil een pionier zijn.'

De premier had ook aandacht voor de hervorming van de pensioenen en de gezondheidszorg. 'Ons systeem is een van de beste van de wereld', zei Michel daarover. 'En we willen blijven inzetten op de toegankelijkheid.' De laatste uitdaging is de 'aantrekkelijkheid van ons land vergroten'. De premier had het over de onderzoeken naar de meerwaardebelasting, de hervorming van de vennootschapsbelasting en het stimuleren van kmo-aandelen.

Oplossing in Arcodossier

Michel had in zijn State of the Union ook aandacht voor het onderwerp Arco. Het Arco-dossier stond al het regeerakkoord. Hij benadrukt dat er in 2017 een taskforce wordt opgericht om Arco-coöperanten te begeleiden. 'Over Arco wordt in het regeerakkoord bevestigd dat een werkzame regeling uitgewerkt zal worden met het oog op de partiële schadeloosstelling van natuurlijke personen coöperanten van erkende financiële coöperatieven.'

"Het is duidelijke taal van de premier", zei vicepremier Kris Peeters nadien aan De Zevende Dag. "In 2017 komt er een oplossing voor de Arcospaarder. En dat was geen knelpunt meer voorbije week."

"Aandeelhouders reageren negatief"

De aandeelhouders van Arco reageren negatief op de verklaringen van de regering in het Arco-dossier. "Men spreekt van een doorstart, maar ik zie zelfs geen evolutie. Het is nog steeds vaag. De Arco-spaarders zijn politieke koopwaar geworden", zegt advocaat Geert Lenssens namens ruim duizend Arco-aandeelhouders die zich verenigden in de belangenvereniging 'Geld terug van Arco'.

"Men spreekt van een 'plan van aanpak', maar het blijft onduidelijk wat dat is", stelt Lenssens. "Men mag geen valse hoop geven. Er was oorspronkelijk gezegd dat de aandeelhouders 100 procent zouden terugkrijgen, dus ook de jaarlijkse opbrengsten die telkens werden omgezet in nieuwe aandelen. Nu spreekt men over een partiële terugbetaling. Vorig jaar was al eens sprake van 40 procent. Dat zou zeer teleurstellend zijn."

Lenssens roept de overheid op om pas te communiceren als er iets concreet is. "En bovendien mag de aandeelhouder niet langer genegeerd worden. Men wil hem iets door de strot duwen. Wij vragen erkenning als gesprekspartner", aldus de advocaat.

'Moeilijke begroting'

Voorafgaand the State of the Union bewezen vicepremiers Alexander De Croo (Open VLD), Kris Peeters (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) in De Zevende Dag dat er nog steeds eensgezindheid is binnen de regering.

'Iedereen wist dat de begroting 2017 de moeilijkste zou zijn', zei Jambon. 'Je kunt niet zeggen dat we niet heben overlegd. We hebben dagen en nachten samengezeten. Het voorstel van de meerwaardebelasting op aandelen van CD&V kwam er wel wat plots.'

Geen van de drie vicepremiers was zeer duidelijk over die meerwaardebelasting. Peeters (CD&V) was het meest enthousiast. 'We willen allemaal dat de vennootschapsbelasting wordt hervormd en investeringen worden aangemoedigd.' De Croo (Open Vld) temperde dat enthousiasme. 'Wat we beslist hebben, is dat we het goed gaan onderzoeken. We gaan niet op voorhand beslissen of het wel of niet doen.'

De Wever

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet aanvankelijk weten dat hij niet aanwezig kon zijn. 'Moet oude Rome verdedigen tegen de Grieken in duel tvv Erfgoedbibliotheek en Letterenhuis', schreef hij op Twitter. Het debat over welke antieke beschaving de grootste was in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek is echter verplaatst, waardoor de voorzitter toch aanwezig zal zijn.

Normaal spreekt de premier het halfrond op de tweede dinsdag van oktober toe, traditioneel de datum van de parlementaire rentree, de begroting werd echter maar vrijdagavond afgerond. Maandag zullen de Kamerleden over de beleidsverklaring debatteren. Dinsdag volgt een vertrouwensstemming.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen