© Wolford

Zo voorkom je ladders in je panty

Een stijlvolle najaarsoutfit? Dan zijn ladders in je panty zijn niet bepaald fashion-proof. Met deze handige tips voorkom je ze!

cityfashion

Alles begint bij de juiste maat

De makkelijkste tip: zorg dat je altijd de juiste maat te pakken hebt. Baseer je op je lengte in plaats van op je gewone kledingmaat of gewicht. Waarom? De vezels van je panty rekken makkelijker verticaal mee dan horizontaal! Door de juiste maat te kiezen moet je minder aan je panty trekken en blijven de vezels een stuk steviger. Tip: doe je panty juist aan! Stukje per stukje werkt beter dan in één keer tot boven trekken en zo verklein je het risico op ladders.

Stop je exemplaar in de vriezer en behandel met haarlak

Je panty in de vriezer stoppen? Volgens styliste Denise Caldwell is deze tip echt onmisbaar als je ladders wil vermijden. Maak je panty een klein beetje vochtig en stop hem in een plastic zak. Nachtje in de vriezer… klaar! Door de koude trekken de vezels zich samen waardoor je de houdbaarheidsdatum van je panty een stuk langer maakt. Het beschermend effect versterken? Spuit een beetje haarlak over je panty wanneer je hem aan hebt.

Je panty wassen en drogen? Dat doe je zo!

Je panty’s wassen? Dat doe je volgens blogster Silvia Killingsworth van thehairpin.com best met de hand (en met een beetje zachte babyshampoo of zeep op waterbasis) of op een programma voor fijne was (zonder wasproduct, dit rekt de vezels te veel uit) op maximum dertig graden. Steek je exemplaar in een apart waszakje om beschadiging door ritsen en knopen te voorkomen.

Geef je panty na een keer dragen ook een opfrisbeurt. Dat is niet alleen goed voor de opgestapelde bacteriën, doorheen de dag rekken de vezels zich uit. Door je exemplaar correct te wassen, herstellen de vezels zich in hun oorspronkelijke vorm. Laat je panty aan de lucht drogen, hitte kan de vezels sneller laten uitrekken.

Zo blijven je lange laarzen als nieuw

© Nero Giardini

Uit leer of suède, lange laarzen kun je met je hele wintergarderobe combineren. Maar hoe blijven ze langer mooi? En hoe bewaar je ze best? Met deze tips blijven je lange laarzen als nieuw!

Maximum plezier van je leren laarzen

Spuit je laarzen altijd in met een water-en vuilafstotende schoenenspray voordat je ze draagt. Door het dragen kunnen je laarzen uitdrogen en stijver worden. Schoensmeer en een droog doekje zijn dan precies wat je nodig hebt.

Zijn je laarzen nat geworden? Laat ze dan niet drogen bij de verwarming, dit brengt schade toe aan het leer. Maak de laarzen over de volledige laars wat vochtig met een doekje, zo vermijd je kringen. Laat ze drogen in bv. de garage en behandel ze daarna met een voedende spray.

Suède laarzen mooi houden? Dat doe je zo!

Suède laarzen zijn erg gevoelig voor (water)vlekken en verkleuringen. Voldoende (en grondig!) inspuiten met een aangepaste suèdespray is de boodschap. Borstel je laarzen af en toe met een speciale suèdeborstel, zo blijven ze soepel.

Wikkel je suède exemplaren nooit in plastic, zo gaan ze schimmelen of verkleuren. Bewaar ze in de schoendoos of in een papieren zak, zodat de suède kan ademen.

Zo houden ze hun vorm het best

Lange laarzen, vooral suède knielaarzen, kunnen na verloop van tijd doorhangen en lelijke vouwen krijgen. Stop je laarzen daarom vol zuurvrij papier (wc-papier of zakdoekjes bijvoorbeeld) om hun vorm te behouden.

Geen zin in propjes rollen? Er bestaat een schoenspanner voor elke laarshoogte. Hang je lange laarzen nooit op! Als je ze gewoon rechtop laat staan, gaan ze het langst mee. Bewaar je laarzen tot slot op een donkere plek, zo geef je verkleuring door zonlicht geen kans.

Sweater weather: deze wintertrui flatteert jouw figuur

© Pete Bellis

Met dit koude weer willen we liefst in een dikke, oversized sweater kruipen. Super gezellig, maar vaak ook nefast voor je figuur. Van een klassieke coltrui tot kort kabelmodel, deze wintertrui flatteert jouw figuur!

Een buikje of zwaardere boezem?

Wie bovenaan het meeste volume heeft, staat het mooist met een lange gebreide vest. Buikjes of zwaardere boezems kan je balanceren door een vest te kiezen die lager dan je heupen komt. Je taille optisch verslanken? Een riempje in je vest doet wonderen! Laat drukke prints of grofgebreide cardigans links liggen: die verzwaren alleen maar.

Ligt je zwaartepunt op je heupen of benen?

In dit geval kies je best voor een iets kortere wintertrui. Het is net wetenschap: hoe korter je bovenlichaam lijkt, hoe langer en slanker je heupen en benen. Een cropped coltrui of kabelmodel is jouw beste (winter)vriend. Met een V-hals of boothals vestig je de aandacht op je hals waardoor je heupen en benen meer in balans zijn met je bovenlichaam. Toch liever een gewone hals? Draag er dan een kraagje onder of combineer je trui met een statement halsketting.

De juiste wintertrui als je groot/klein bent?

Groot en smal gebouwd? Een oversized model geeft je wat meer curves. Een coltrui met losse hals benadrukt dan weer jouw indrukwekkende lengte. Elegantie ten top!

Liever iets groter lijken? Wintertruien in een 'vierkante' vorm die net tot op je heupen vallen, geven je een paar extra centimeters. Dikke, grofgebreide wol staat je beter dan fijn gevlochten wol.

De sweather weather microbe te pakken? Bekijk hier nog meer truien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer