© Shutterstock

Met deze trucjes wordt koken heel wat gemakkelijker

Koken in de keuken, of het nu gaat om een simpele pasta pesto of een vijfgangenmenu, vraagt een goede voorbereiding. En om die zogenaamde mise en place vlot te laten verlopen, komen culinaire wetenschappers Bridget Lancaster en Julia Collin Davison van organisatie America’s Test Kitchen op vraag van de Britse website Business Insider met enkele handige tips op de proppen.

lla

1. Het ‘hefboompje’

Een appelcake of schaal brownies uit de oven? Wij beginnen alvast te likkebaarden. Maar de lekkernij uit de schaal of vorm halen, loopt niet altijd van een leien dakje. Plaats daarom voor dat je het deegmengsel in de vorm doet, twee stroken aluminiumfolie in de schaal. Eentje verticaal en eentje horizontaal zodat je een kruis krijgt. Zorg ervoor dat de aluminiumfolie over de randen heen loopt. Plaats het deegmengsel in de schaal, bak de cake en laat afkoelen. Eenmaal de cake op kamertemperatuur is, trek je voorzichtig aan de stukjes aluminiumfolie om de cake in één geheel uit zijn vorm te halen.

2. De snijplank

Je wil uien fijn snijden maar de snijplank beweegt steeds? Red dan je vingers en neem er een dikke handdoek of enkele vellen vochtig keukenpapier bij. Leg de snijplank op de handdoek en je zal meteen merken dat het snijden van groenten, kruiden of vlees een stuk gemakkelijker én sneller gaat.

3. Kleverige ingrediënten

Wie graag een recept volgt, heeft al eens af te rekenen met kleverige ingrediënten als sojasaus of honing. Het hek is pas helemaal van de dam als je die sauzen ook nog eens moet afmeten met behulp van een maatbeker. Om te voorkomen dat de helft van de sojasaus aan de randen van de maatbeker blijft kleven, spuit je de beker voor gebruik in met plantaardige olie. Dankzij het dunne laagje olie zullen er geen restjes kleverige saus meer achterblijven.

4. Malse kip

Een malse kipfilet is niet meer weg te denken uit de Vlaamse keukens. Maar net omdat de filet zo mals is, kan het snijden een grote inspanning vergen. Maar ook daarvoor bestaat een simpele oplossing. Plaats de kipfilet een kwartiertje in de diepvriezer en snij pas daarna de filet in fijne reepjes voor je wokgerecht. Ook hier zal je al snel merken dat het snijden van het vlees heel wat vlotter verloopt.

5. De keukenschaar

Een goede schaar is onmisbaar in de keuken en kan je helpen bij het fijn snijden van heel wat verschillende soorten ingrediënten. Denk daarbij maar aan glibberige plakjes spek of zongedroogde tomaatjes die amper fijn te snijden zijn met een mesje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer