Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Blokkades tegen te hoge brandstofprijzen in Frankrijk houden aan, 13.000 ‘gele hesjes’ op de been

Actievoerders in Caen.Beeld AFP

In Frankrijk wordt voor de derde dag op rij geprotesteerd tegen een verhoging van de brandstofprijzen. De in gele hesjes gestoken betogers hebben op verschillende plaatsen in het land de toegang tot opslagplaatsen van brandstof geblokkeerd. De opkomst ligt wel een pak lager dan tijdens het weekend. Werkgevers- en beroepsorganisaties roepen op tot verzoening in het conflict.

“Onze bedrijven maken zich ook zorgen over de stijging van de brandstofprijzen en ik begrijp de onvrede die de ‘gele hesjes’ uiten”, zegt Alain Griset van de werkgeversorganisatie U2P (Union des entreprises de proximité). “Het is echter nog slechter om de economie te belemmeren en de situatie te verergeren”, vervolgt hij. Griset roept daarom op om “elke hinderlijke actie die de bedrijven in gevaar kan brengen” stop te zetten.

“Bedrijven betalen de prijs”

De blokkades zijn “niet zonder gevolgen” voor “de economische wereld”, zegt ook de Franse confederatie voor kleine en middelgrote ondernemingen (CPME). De organisatie betreurt dat de bedrijven “de prijs betalen voor een situatie waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn” en roept op haar beurt op tot verzoening.

Ze pleit in een adem ook voor een krachtig gebaar van de regering onder de vorm van een moratorium dat de toepassing stopzet van nieuwe belastingverhogingen op brandstof.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken namen vandaag nog ongeveer 20.000 manifestanten deel aan de in totaal 350 blokkadeposten. De politie spreekt van zo’n 13.000 betogers.

Naast tolwegen, benzinestations en snelwegen blokkeren de “gele hesjes” vandaag verschillende brandstofdepots, waaronder een bij Valenciennes, vlak bij de Belgische grens ter hoogte van Bergen. De groep Total meldt dat twee Franse depots zijn geblokkeerd, in Vern bij Rennes en Fos-sur-mer (Bouches-du-Rhône). De raffinaderijen van de groep zijn nog niet getroffen. 

Verkeershinder

Het verkeer ondervindt op meerdere plaatsen hinder van de protesten. In Calais stonden deze ochtend filterblokkades op de A16, wat tot vertragingen leidde over verschillende kilometers. In Auvergne-Rhône-Alpes stonden de “gele hesjes” aan het tolstation van Limas op de A6, wat kilometerslange files veroorzaakte. Ook was er verkeershinder op de A6 ten zuiden van Chalon-sur-Saône, op de A7 in Orange, Avignon en Bollène.

De politie slaagde er later op de dag in verschillende blokkades op te heffen. Zo zijn onder meer in Boulogne-sur-Mer, nabij Calais, manifestanten verjaagd die de haven blokkeerden. Op andere plaatsen zijn de hoofdwegen nog steeds verstoord, zoals in Seine-Maritime, in het noorden van het land.

De protesten tegen de hoge brandstofprijzen worden vooral via sociale media georganiseerd. Op de eerste grote actiedag afgelopen zaterdag deden naar schatting 290.000 mensen op circa 2.000 verschillende plaatsen aan acties mee. Uit cijfers blijkt intussen dat de hypermarkten en supermarkten hun omzet die dag met gemiddeld 35 procent zagen dalen als gevolg van de sluiting van verkooppunten en de versperde toegang tot sommige winkels.

Er is opgeroepen om zaterdag 24 november weer een grote actiedag te houden. 

Ook in Saint-Herblain, bij Nantes, werden automobilisten het voorbije weekend maar met mondjesmaat doorgelaten.Beeld AFP

1 dode en ruim 500 gewonden

De protesten van het voorbije weekend verliepen helaas niet zonder slag of stoot. In het departement Savoie is zaterdagochtend een vrouwelijke demonstrant omgekomen. Een vrouw die met haar dochter onderweg was naar de dokter, raakte in paniek toen demonstranten op haar auto begonnen te kloppen. De vrouw reed op de ‘gele hesjes’ in en raakte daarbij een 63-jarige vrouw, die overleed. Elders vielen nog ruim 500 gewonden, van wie 17 er erg aan toe waren. 

De ordetroepen pakten 315 mensen op voor rebellie of omdat ze de blokkades van manifestanten probeerden te doorbreken.

Een agente spreekt een bestuurder toe die is vast komen te zitten in een actie bij Le Mans.Beeld AFP