Direct naar artikelinhoud
Emmanuel Macron

Macron spreekt steun uit voor VN-migratiepact tijdens bezoek aan België: “Niet-dwingende tekst”

BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQBeeld BELGA

De Franse president Emmanuel Macron steunt “duidelijk” het migratiepact van de Verenigde Naties. Dat zei de Franse president tijdens een bezoek aan ons land vandaag. Samen met zijn vrouw Brigitte kwam hij deze middag aan in Brussel. Ze zijn door koning Filip en koningin Mathilde ontvangen op het Paleizenplein. Het is voor het eerst in 47 jaar dat een Franse president officieel op staatsbezoek is in ons land.

Macron verklaarde het VN-migratiepact te steunen tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Charles Michel. Hij benadrukte dat het om een “niet-dwingende tekst” gaat en dat er “onwaarheden” over het pact worden verklaard, dat volgens Macron net oplossingen kan aanbieden in het migratiedossier, zoals in de strijd tegen mensensmokkel.

In de Belgische politiek zorgt het VN-migratiepact voor een impasse. N-VA heeft zijn twijfels bij de tekst en wil die niet zomaar tekenen. Nochtans had premier Michel eerder verklaard dat ons land dat wel zou doen.

Staatsbezoek

Het staatsbezoek van de Macrons zal twee dagen duren. Ondanks de uitstekende relaties tussen België en Frankrijk is het volgens het Elysée pas voor eerst in 47 jaar dat een staatshoofd van onze zuiderburen bij ons op staatsbezoek is. 

Het laatste officiële staatsbezoek van een Frans staatshoofd aan België dateert al van 1971, toen Georges Pompidou naar België afzakte. In oktober 1983 bracht de toenmalige president François Mitterrand nochtans ook een driedaags bezoek aan België. Maar dat gold niet als een staatsbezoek, enkel als een “officieel bezoek” dat tot doel had, “de nauwe banden aan te halen” tussen beide landen.

Het bezoek van Franse presidentiële paar zal alle facetten bevatten die wel vaker bij een staatsbezoek horen. Zo zijn er de protocollaire ceremonies en een staatsbanket in het kasteel van Laken vanavond. De Macrons zullen de drie Belgische gewesten aandoen, waarbij vooral een bezoek aan een kunstencentrum in Molenbeek in het oog springt. 

Koning Filip en koningin Mathilde ontvangen de Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte Macron.Beeld BELGA
De Franse president Macron begroet koningin Mathilde.Beeld BELGA

Gent

Met een ontmoeting tussen Emmanuel Macron en de Belgische premier Charles Michel in het Egmontpaleis zit er vanmiddag ook een politieke component aan het bezoek. Ook  vicepremier Didier Reynders, ministers-presidenten Geert Bourgeois en Willy Borsus en minister François Bellot zijn daarbij aanwezig. Daarnaast is er ook economie, met de ondertekening van samenwerkingsakkoorden tussen verschillende Belgische en Franse ondernemingen.

Voorts maakt het programma ook ruimte vrij voor cultuur, met onder meer een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten in Gent, waar momenteel het beroemde vijftiende-eeuwse schilderij ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck gerestaureerd wordt.

Premier Charles Michel en zijn partner Amélie ontvangen de president en zijn vrouw in het Egmontpaleis.Beeld AP