© EPA

Wanjiru verrast favorieten in marathon Amsterdam

De Keniaan Daniel Wanjiru heeft zondag de TCS Amsterdam Marathon gewonnen. De 24-jarige langeafstandsloper, een wereldtopper op de halve marathon, liep naar een chrono van 2u05:19, een parcoursrecord.

Het vorige record stond sinds 2013 in 2u05:36 op naam van drievoudig winnaar Wilson Chebet, eveneens uit Kenia. Sammy Kitwara finishte zondag als tweede, Marius Kimutai zorgde met de derde plaats voor een volledig Keniaans podium.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Ethiopische Meselech Melkamu, die eerder dit jaar al de marathon van Hamburg op haar naam schreef. Melkamu kwam na 2u23:20 over de meet. Op iets meer dan een minuut passeerde haar landgenote Abebech Afework als tweede de finish, gevolgd door Eunice Chumba, die voor Bahrein uitkomt.