IN KAART. Michelin deelt weer sterren uit, voor het eerst in 40 jaar maar één driesterrenrestaurant in België
Het is weer sterrenpracht bij de culinaire Michelingids. Maar liefst 139 restaurants in België en Luxemburg worden onderscheiden met één of meerdere sterren. Drie restaurants krijgen voor het eerst twee sterren, zeven restaurants krijgen hun eerste ster. Nu Gert De Mangeleer in ‘Hertog Jan’ de pollepel aan de haak hangt, telt ons land wel maar één driesterrenrestaurant meer. Ontdek op onderstaande kaart en in de verschillende tabellen de (nieuwe) sterrenrestaurants in jouw buurt.
Gwendal Poullenec, de internationale directeur van de Michelingidsen, ziet in deze nieuwe selectie een bevestiging.
“De 139 sterrenrestaurants in editie 2019 tonen perfect aan wat de Belgische en Luxemburgse gastronomische scènes typeert. Tussen deze restaurants vind je zaken die een traditionele keuken aanbieden en specialiteiten in de kijker zetten die tot het culinaire erfgoed behoren. Maar evengoed zijn er restaurants bij die moderner zijn en gebruikmaken van internationale technieken en smaken.”
Een OVERZICHT van de sterrenrestaurants:
Eén driesterrenstaurant
Twee jaar geleden daalde het aantal driesterrenrestaurants in ons land van drie naar twee, nadat Geert Van Hecke de deuren van ‘De Karmeliet’ achter zich dichttrok. Nu ook Gert De Mangeleer en Joachim Boudens dat eind dit jaar met ‘Hertog Jan’ doen, is Peter Goossens met het ‘Hof van Cleve’ de enige landgenoot met drie sterren.
Peter Goossens behoudt zijn drie sterren “dankzij een keuken die persoonlijk en zeer constant is”. “Chef Goossens bezit het talent de kwaliteit van topproducten naar boven te halen en te verrijken. Gasten krijgen hier een echt product op het bord en dankzij de genereuze porties genieten ze er uitvoerig van”, klinkt het bij Michelin.
Drie nieuwe tweesterrenrestaurants
De nieuwe Michelingids pakt verder uit met 26 tweesterrenrestaurants, waarvan drie nieuwe.
David Martin van ‘La Paix’ in Anderlecht “bevestigt zijn talent met een zeer eigen signatuur”. “Hij interpreteert klassiekers graag op zijn manier en weet opmerkelijke nuances te creëren met Aziatische technieken,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelingidsen in de Benelux.
“Maxime Collard van ‘La Table de Maxime’ in Our geeft dan weer zijn eigen visie op de moderne keuken. Zijn technische kennis en creativiteit laten hem toe gasten te boeien met enkele topingrediënten.” Oog voor details en precisie typeren ook Cyril Molard van ‘Ma Langue Sourit’ in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg). “Hij verrast en verbaast zijn gasten telkens weer met een indrukwekkende wervelwind van smaken.”
Zeven restaurants krijgen hun eerste ster
Daarnaast zijn er in totaal 112 restaurants die met één ster mogen pronken. Zeven restaurants daarvan krijgen voor het eerst een ster.
Zo geniet men bij ‘La Plage d’Amée’ in Jambes van de opmerkelijke creativiteit van Julien Wauthier, aldus Michelin. “De keuken is er bewerkt en zeer fijn.” Benjamin Laborie van ‘La Ligne Rouge’ in Plancenoit “pleziert zijn gasten met rijke klassieke smaken in gerechten die technisch precies en modern zijn”. Vakkennis typeert ook de keuken van Arold Bourgeois. “Zijn ‘Little Paris’ in Waterloo is een ongedwongen zaak waar de typische bistrogerechten een topervaring garanderen. Zijn originele ingevingen zorgen voor bordjes met uitbundige smaken.”
Beloftevolle jonge chefs maken het waar
In Vlaanderen maken beloftevolle jonge chefs hun talent waar. “Philippe Heylen van ‘EED’ in Leuven weet zijn gasten te verbazen en te intrigeren met zijn eigentijdse interpretatie van herkenbare smaken.” De 23-jarige chef wordt dit jaar eveneens onderscheiden met de prijs van Jonge Chef van het Jaar.
“Nathan Van Echelpoel van ‘Nathan’ in Antwerpen zet de klassieke keuken naar zijn hand met durf en een geweldig gevoel voor evenwicht. Ook Tim Meuleneire van ‘FRANQ’ in Antwerpen balanceert met verve tussen klassiek en modern. Zijn precisie en sauzenkennis maken van elk gerecht een waar plezier.”
In Luxemburg wordt restaurant ‘Les Jardins d’Anaïs’ onderscheiden met een ster. “Je degusteert in dit klasserestaurant een keuken die de hand van een ervaren chef verraadt. Finesse is er de leidraad doorheen de ervaring van de gasten.”
Comme Chez Soi in de bloemetjes
Comme Chez Soi in Brussel wordt tijdens de presentatie van de gids eveneens in de bloemetjes gezet. “Dit huis van vertrouwen heeft al 66 jaar een rijke sterrengeschiedenis. Belgische gastronomie op zijn best!”
De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 is te koop vanaf 22 november voor de prijs van € 23,95.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Van 60 tv-zenders minder tot geen programma's opslaan: waarom gooi je je decoder beter niet klakkeloos buiten?
-
IN KAART. Dit zijn de beste cocktailbars in jouw buurt volgens Gault&Millau
De restaurantgids Gault&Millau maakte vandaag haar nieuwe selectie voor 2019 bekend. Nieuw dit jaar is dat de gids ook de beste cocktailbars oplijst. Wij zetten ze voor jou op kaart. -
Spaargids.be
Hoeveel zakgeld geef je aan een jong kind? En aan een tiener? Zo maak je een slimme beslissing
Nee, door zakgeld te geven, leer je je kinderen niet automatisch met geld omgaan. Maar het is zeker een goed begin. Vanaf wanneer geef je hen dan zakgeld? Hoeveel? En hoe evolueert dat bedrag naarmate je kinderen ouder worden? Spaargids.be vroeg advies aan financieel specialist Annelou van Noort, medeauteur van het boek ‘Later word ik rijk’. -
-
Slachtoffer van eigen succes? Meer dan twee uur aanschuiven richting Pairi Daiza
-
IN KAART. Dit zijn volgens Gault&Millau de beste restaurants bij jou in de buurt
Ons land heeft een nieuwe Chef van het Jaar: David Martin van restaurant La Paix in Anderlecht kreeg de prestigieuze Gault&Millau-prijs vanmiddag in ontvangst. Beste restaurant van Vlaanderen is opnieuw Hof van Cleve, sterrenchef Peter Goossens krijgt de topscore van 19,5 op 20 voor het zestiende jaar op rij. En voor het eerst telt ook Wallonië een restaurant met het maximum van vijf koksmutsen. Ontdek hier welke restaurants in jouw buurt in de gids staan. -
PREMIUM50
Ooit werd River Cola beschaamd weggemoffeld, vandaag heeft cola ‘van den Aldi’ cultstatus bereikt: hoe komt dat?
River Cola blaast 50 kaarsjes uit. Op die halve eeuw tijd heeft het imago van de cola ‘van den Aldi’ een evolutie doorgemaakt. Ooit werden de blikjes diep en beschaamd in de boekentas weggemoffeld, maar vandaag zijn ze stigma van ‘arme mensen-cola’ kwijt. Marketingprofessor Luk Warlop legt uit hoe dat gelukt is. -
Spaargids.be
Groot aantal spaarrekeningen verdwijnt: sneuvelt ook de jouwe deze zomer?
-
Binnenland
IN KAART. In deze toprestaurants kan je voor 37 euro of minder een driegangenmenu bestellen
-
PREMIUMInterview2
Speelde echtgenoot Marc een rol in de moord op zijn vrouw Laura in Tenerife? “Ik zie twee scenario’s”, zegt misdaadjournalist
De maffia is het volgens hem zeker niet. Maar wie zit er dan wel achter de mysterieuze gruwelmoord op Laura in Tenerife, en haar man die nog steeds vermist is? Kan echtgenoot Marc er iets mee te maken hebben? Onze misdaadjournalist belicht de twee waarschijnlijkste scenario’s: “Door depressie je partner gaan haten: het komt voor in de beste families.” -
PREMIUM
“Hare majesteit is een fervente wandelaar”: koningin Mathilde stapt 25 kilometer mee in recordeditie van AG Belgian Coast Walk
De vijfde editie van de AG Belgian Coast Walk mocht zaterdag op zowat 7.700 deelnemers rekenen, die op hun beurt op de zeer directe steun van koningin Mathilde mochten rekenen. Zij koos ervoor om de benen even te strekken over een afstand van 25 kilometer, met start in Westende en aankomst in De Panne. De volledige kustlijn afstappen, goed voor zo’n 80 kilometer, was een zaak voor zowat 1.350 geharde stappers.Blankenberge, De Panne, Oostende, Knokke-Heist, Oostduinkerke, Westende -
Bedrag van Vlaamse transfers neemt nog toe, maar gewicht ervan daalt
32 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Verstrepen
Kirsten De Laet
Didi Bellens
Frank De Witte
Luc Vanderkelen