Duitsland stopt met wapenhandel aan Saoedi-Arabië na zaak Khashoggi

Aanwezigen op een 'symbolische uitvaart' voor Jamal Khashoggi in Istanbul houden zijn foto omhoog. © REUTERS

Duitsland stopt met alle wapenverkoop aan Saoedi-Arabië als protest tegen de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Ook de verkoop van wapenonderdelen die al goedgekeurd zijn, wordt geannuleerd, laat het ministerie van Economie in Berlijn maandag weten.

Berlijn had eerder bekendgemaakt alle nieuwe aanvragen voor wapenexport te zullen annuleren en de al uitgegeven vergunningen te zullen controleren. De pogingen om andere EU-lidstaten aan boord te krijgen, mislukten. De Franse president Emmanuel Macron reageerde in het bijzonder afwijzend.

Een woordvoerder van het ministerie zei maandag dat de regering ‘actie onderneemt tegen houders van geldige individuele vergunningen met als gevolg dat er op dit moment geen export vanuit Duitsland naar Saoedi-Arabië is’. Deze beslissing zal naar alle waarschijnlijkheid effect hebben op de export van 20 patrouilleboten. Volgens informatie van persbureau dpa zijn twee van die boten al klaar en wordt er volop gewerkt aan de bouw van acht andere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content