Direct naar artikelinhoud
Politiek

Krijgt Gent een groene of een blauwe burgemeester? Dit zijn de concrete voorstellen die op tafel liggen

Watteeuw en De Clercq moeten knopen doorhakkenBeeld Photo News

De Gentse kopstukken hebben deze voormiddag opnieuw rond de tafel gezeten. Filip Watteeuw van Groen kwam met 2 concrete voorstellen bij Mathias De Clercq van Open Vld.

en

Het heeft een week geduurd, de oorverdovende stilte op het stadhuis. Maandagochtend kwam Filip Watteeuw dan op de proppen met zijn formateursnota. Zijn voorstellen zijn zeer concreet.

Watteeuw schuift een blauwe burgemeester met 2 blauwe, 5 groene en 2 rode schepenen naar voor. Of een groene burgemeester met 2 groene schepenen, 5 blauwe en 2 rode schepenen. Het tegenvoorstel van Open Vld luidt: een blauwe burgemeester, 2 blauwe en 1 CD&V-schepen en 7 kartelschepenen.

Hij vertrok daarbij van het principe dat Groen en Open Vld even sterk zijn. Maar wie de sjerp claimt, betaalt dat in schepenmandaten. Met andere woorden: als Mathias De Clercq burgemeester wil worden, krijgt hij 2 schepenen. Open Vld behoudt de huidige bevoegdheden, zoals Haven, Economie, Financiën en Werk. Groen krijgt dan 5 schepenen, sp.a 2. Ook de voorzitter van de gemeenteraad wordt in dat voorstel een socialist. De groenen behouden dan weer onderwijs en mobiliteit. In Watteeuws voorstel is geen schepenmandaat voor CD&V voorzien. “Maar als Open Vld een schepenambt wil afgeven aan CD&V, is dat haar zaak. Alleen moet het kartel daar niet voor betalen.” 

‘Maar als Open Vld een schepenambt wil afgeven aan CD&V, is dat haar zaak. Alleen moet het kartel daar niet voor betalen’
Anonieme bron

In het tweede voorstel van Watteeuw neemt hijzelf de burgemeesterssjerp op, met nog 2 groene schepenen. De liberalen krijgen in dat geval 5 schepenen. De socialisten zouden nog steeds 2 schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad krijgen. CD&V krijgt opnieuw niks. 

Open Vld heeft de voorstellen bekeken en meteen een tegenvoorstel geformuleerd. Dat is gebaseerd op het eerste voorstel van Watteeuw, waarbij de sjerp in het blauwe kamp belandt. De 7 kartelschepenen en de voorzitter van de gemeenteraad voor het kartel vinden ze ok, hoe die dan verdeeld worden tussen groen en blauw maakt de liberalen niet veel uit. Maar ze vragen 1 extra schepen, voor CD&V. Het tegenvoorstel komt dus uit op 1 burgemeester en 10 schepenen. 

Maar het kartel zou alleen akkoord gaan met Mieke Van Hecke als schepen als ze de lichtste bevoegdheid krijgt, namelijk burgerlijke stand. 

De komende dagen moet duidelijk worden hoe de bevoegdheden verder worden verdeeld, en of alle partijen zich daarin kunnen vinden. Het is zeker niet ondenkbaar dat we deze week – eindelijk – witte rook zullen zien, vermoedelijk met Mathias De Clercq als burgemeester. Op die manier haalt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haar beoogde doel voor de verkiezingen: de sjerp in vier centrumsteden. Vincent Van Quickenborne wordt burgemeester in Kortrijk, Bart Somers in Mechelen, Bart Tommelein in Oostende en Mathias De Clercq in Gent. Bien joué, zeggen ze dan.