Direct naar artikelinhoud
Zwemmen

Pieter Timmers blijft optimistisch na derde klaplong: “Een rot maar klein obstakel”

Pieter Timmers, hier op het WK in Boedapest vorig jaar. “Uiteraard is dit niet fijn maar gelukkig heb ik geen grote wedstrijden in het vooruitzicht.”Beeld BELGA

Pieter Timmers is terug thuis. De 30-jarige zwemmer was zondag opgenomen in het ziekenhuis met een klaplong, de derde al in zijn carrière. Hoe lang hij buiten strijd is, daar heeft de vice-olympische kampioen voorlopig geen zicht op.

Wie één keer een klaplong kreeg, heeft 30 tot 40 procent kans om dat een tweede keer te krijgen. Voor een derde keer loopt tot dat percentage zelfs op tot 90 procent, zo zegt Eric Derom, longarts aan het UZ Gent. Pieter Timmers, die in oktober 2013 en in februari 2014 al eens een klaplong kreeg en daar ook aan werd geopereerd, is daar door zijn grote gestalte vatbaarder voor. "Dat is een bekend fenomeen", stelt Derom. "Dat heeft te maken met de kwaliteit van het longweefsel."

Reden tot paniek is er niet. Dat de atleet nu al voor de derde keer in de kliniek belandt met een klaplong is niet levens- of carrièrebedreigend. Derom: "Het is alleen vervelend - het zal wel een paar dagen pijn doen." Gisteren wezen een nieuwe CT-scan en bloedonderzoek uit dat er een beperkte hoeveelheid lucht voor- en onderaan zijn long zit, waar die niet meer verkleefd is met zijn ribbenkast, zo meldde zijn vrouw Elle De Leeuw. "De chirurg hoopt dat zijn long spontaan zal herstellen, dat zal nog even tijd nodig hebben."

Een klasbak

Aan een 'wat als'-scenario denkt de vice-olympische kampioen niet, laat Timmers weten. "De chirurg heeft er goede hoop op, dus ik ook. Ik ben geen piekeraar. Mijn klaplong in 2013 is ook spontaan genezen, net als in 2014."

Leuk nieuws is het evenwel niet voor Timmers, die op 30 juli naar de spoedafdeling trok met een virale hersenvliesontsteking. Hij miste zo het EK zwemmen en was een maand out. "Uiteraard is dit niet fijn maar gelukkig heb ik geen grote wedstrijden in het vooruitzicht. Ik ben aan het doortrainen naar het WK langebaan in de zomer van 2019. Daar wil ik topfit zijn. Ik heb mijn portie wel gehad de voorbije maanden, dus ik hoop dat ik verder gespaard blijf. Ik blijf positief: ik zie dit als een rot maar klein obstakel."

'De chirurg heeft er goede hoop op, dus ik ook. Ik ben geen piekeraar’
Pieter Timmers

Wanneer Timmers weer kan trainen, dat is voorlopig onduidelijk. De komende dagen worden controlefoto's genomen om zijn herstel op de voet te volgen. Zijn coach Ronald Gaastra wacht af. "Het is natuurlijk vervelend omdat Pieter al tijd verloor door die hersenvliesontsteking, maar als hij niet te lang moet rusten, dan komt de planning niet in het gedrang. Het is de bedoeling dat hij zich begin april in Stockholm op de 100m vrij kwalificeert voor het WK. Voor een klasbak als Pieter mag 48.80 geen probleem zijn."

Gaastra maakt zich nog niet te veel zorgen. Pas als zou blijken dat Timmers nog een hoop trainingen moet overslaan, zal de Nederlandse trainer mogelijk zijn schema aanpassen. "Dan zou het kunnen dat Pieter zijn limiet in mei moet najagen. Of het moet zijn dat de Belgische zwembond Pieter niet verplicht om die selectietijd te zwemmen, die hij al dicht benaderde. Ik ga hen die vraag nu niet stellen, maar stel dat Pieter nu maanden buiten strijd is, dan wel natuurlijk."