Pieter De Crem stopt met nationale politiek

© BELGA

Na Jo Vandeurzen heeft ook CD&V-kopstuk Pieter De Crem aangekondigd dat hij na de volgende verkiezingen stopt met nationale politiek. Hij zal geen lijsttrekker zijn in Oost-Vlaanderen en streeft geen nieuw federaal mandaat meer na.

edm, bbd

Dinsdagavond buigt de Algemene Vergadering van CD&V zich over de lijsttrekkers bij de federale, regionale en Europese verkiezingen in mei. Na Vlaams minister Jo Vandeurzen, heeft ook staatssecretaris voor Buitenlandse Handel en burgemeester van Aalter Pieter De Crem aangekondigd dat hij geen ambitie meer heeft om een lijst te trekken, noch Vlaams noch federaal.

'Op vraag van velen, in het bijzonder bedrijven en ondernemers', zal De Crem wel de bevoegdheid van Buitenlandse Handel voor de termijn van de legislatuur blijven uitoefenen, klinkt het in een mededeling. Na de gemeenteraadsverkiezingen had De Crem aangekondigd dat hij vanaf januari zijn burgemeestersambt in Aalter zou opnemen, maar hij blijft nu tot aan de verkiezingen van mei toch lid van de regering.

'Ten dienste van onze ondernemingen zal hij bijgevolg met hen deelnemen aan de prinselijke economische missie naar Mexico in februari 2019 en het staatsbezoek aan de republiek Korea in maart 2019. Tevens zal hij in het voorjaar 2019 als speciaal gezant van de federale regering voor het onderzoeksproject MYRRHA, verbonden aan het studiecentrum voor kernenergie te Mol, missies leiden naar Duitsland en Frankrijk ten einde internationale partners te overtuigen om in dit referentieproject voor ons land te stappen', luidt het in een mededeling.

Jonger

Nu De Crem wegvalt, biedt dat CD&V de kans om een jonger parlementslid te lanceren in Oost-Vlaanderen. Voor de federale lijst valt dan de naam van Vincent Van Peteghem, de nieuwe burgemeester van De Pinte. Voor de Vlaamse lijst ligt Joke Schauvliege in poleposition.

In West-Vlaanderen zijn de posities van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits en Kamerlid Hendrik Bogaert onaantastbaar. Ook in Vlaams-Brabant lijkt er niet te tornen aan de lijsttrekkers Koen Geens en Peter Van Rompuy. Op de Antwerpse en Limburgse Kamerlijst zijn respectievelijk fractieleider Servais Verherstraeten en voorzitter Wouter Beke zekerheden.

Voor Europa valt de naam van Kris Peeters steeds nadrukkelijker.

Troostprijs

De 56-jarige De Crem zal in mei aldus na 25 jaar zijn federale parlementaire loopbaan afsluiten. In 1995 werd hij voor het eerst als volksvertegenwoordiger van de kieskring Gent-Eeklo verkozen. In de regering-Di Rupo was De Crem vicepremier en minister van Defensie, in deze regering kreeg hij de portefeuille Buitenlandse Handel als een soort troostprijs toegewezen. De kans dat hij na de verkiezingen in mei nog minister of staatssecretaris zou worden, was zo goed als nihil.

Hij zal wel nog enige tijd actief blijven op het lokale niveau, als burgemeester van Aalter (recent gefuseerd met Knesselare). De Crem volgde na de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 zijn vader Jan op, die 35 jaar lang burgemeester van Aalter geweest was, en ook in 2000, 2006, 2012 en 2018 kreeg hij het vertrouwen van de inwoners.

De Crem studeerde Romaanse filologie aan de Leuvense universiteit en een jaar internationaal en Europees recht aan de VUB. Hij werkte als stagiair bij de Europese Commissie, op de kabinetten van premier Wilfried Martens en minister Leo Delcroix en bij een investeringsmaatschappij. In 2016 volgde hij een een opleiding aan de Harvard Business School.