Direct naar artikelinhoud
Media

Bezorgdheid over jongeren die nieuws enkel via sociale media volgen

Vooral jongeren volgen het nieuws enkel via sociale media.Beeld thinkstock

Als het op nieuws aankomt, vertrouwen Vlamingen nog steeds het vaakst op traditionele media, zo toont een studie van de Universiteit van Antwerpen aan. Enkel bij een deel van de jongeren zijn de resultaten iets anders en dat is een reden tot bezorgdheid. “Als die trend zich doorzet, is dat slecht voor de democratie.”

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws, vertelt professor Peter Van Aelst (Universiteit Antwerpen), over de studie die hij uitvoerde naar de nieuwsconsumptie in Vlaanderen. Goed nieuws in de zin dat meeste Vlamingen nog steeds de voorkeur geven aan televisiejournaals, kranten en nieuwssites om de actualiteit te volgen. Slecht, omdat er ook een kleine groep is van vooral jongeren, die enkel via sociale media nieuwsberichten meekrijgen en vervolgens laag scoren op een quiz over politieke kennis. 

“Wie het nieuws enkel op sociale media volgt, gaat er veel vluchtiger door”, zegt professor Van Aelst. “Je scrolt eigenlijk door de berichten. Het is wel mogelijk dat je over bepaalde onderwerpen die je meer interesseren meer te weten komt, neem nu sport of gezondheid. Maar als je de actualiteit via de televisie of een krant meekrijgt, word je aan veel meer onderwerpen blootgesteld. En neem je meer op.” 

Op zich is er geen reden tot wanhoop, zo toont het onderzoek aan. De meesten van de 4.139 respondenten vinden hun gading bij de traditionele media. 74 procent kijkt op zijn minst bijna dagelijks het naar het televisiejournaal en 48 procent leest een krant ofwel op papier of online. 

Indirecte invloed

Bij de sociale media is het vooral Facebook dat erg in trek is om informatie te vinden. Bijna 40 procent  gaat zowat elke dag door zijn Facebook-feed, terwijl dat voor Twitter maar over zo'n 5 procent gaat. Volgens Van Aelst kun je Twitter ook helemaal geen publieksmedium noemen. “Maar omdat er wel heel veel journalisten, politici en opiniemakers op het medium zitten, heeft het indirect natuurlijk wel een invloed op het nieuws.” 

Opvallend is wel dat de groep die zich enkel via sociale media informeert – het gaat om zo’n 3 procent – vooral jongeren onder de dertig jaar zijn. Als je dan vragen stelt over de politieke actualiteit – bijvoorbeeld: wie is momenteel de Vlaamse minister van Mobiliteit? (Antwoord is Ben Weyts, N-VA) - dan scoort wie enkel de sociale media volgt, toch lager dan wie veeleer traditioneel gezind is. 

“De meesten gebruiken op dit moment nog sociale media in combinatie met de klassieke”, zegt Van Aelst. “Maar toch ben ik hier niet honderd procent optimistisch over. Bij de jongeren gaat het echt over een generatie die van jongs af met zijn smartphone vergroeid is. Of ze later echt zullen overschakelen op traditionele media, zoals vaker wordt aangenomen, durf ik te betwijfelen.”

‘Of jongeren later zullen overschakelen op traditionele media, durf ik te betwijfelen’
Peter Van Aelst, Universiteit Antwerpen

Het effect, vertelt de professor nog, ziet hij ook rond zich terug. “Mijn dochter van acht, die elke dag naar Karrewiet kijkt, weet meer over het nieuws dan mijn oudere zonen, die vooral via hun smartphone met de wereld zijn verbonden.”