Molotovcocktails gegooid bij blokkade E19

Op beelden is te zien hoe de actievoerders de weg blokkeren© rr

Op beelden is te zien hoe betogers molotovcocktails en steenbrokken richting politie gooien.© rr

thumbnail: Op beelden is te zien hoe de actievoerders de weg blokkeren
thumbnail: Op beelden is te zien hoe betogers molotovcocktails en steenbrokken richting politie gooien.

De ‘gele hesjes’ voerden ook woensdagnacht actie op de Waalse autosnelwegen. Daarbij werden de grote middelen ingezet: relschoppers gooiden met molotovcocktails en steenbrokken. De politie moest opnieuw het waterkanon inzetten, meer dan 20 mensen werden opgepakt.

wle, dgs, edm

Een groep mensen die actie voert tegen de hoge brandstofprijs heeft al sinds dit weekend een blokkade opgesteld in Feluy, waar oliebedrijf Total een vestiging heeft. Na verschillende dagen van relletjes, sprak de RTBF er woensdagavond van 'oorlogstoestanden'. Naar schatting 300 mensen blokkeerden een tijdlang de E19.

Op beelden gemaakt door een demonstrant (zie video bovenaan) is te zien dat er met molotovcocktails en stenen gegooid wordt naar de politie. Dat gebeurt van bovenop een brug. Op de beelden is ook te zien dat er ook een vuur werd gestookt op de rijweg. Net zoals dit weekend zette de politie uiteindelijk het waterkanon in tegen de 'Gele hesjes'.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meldt donderdagmorgen dat bij de actie meer dan 20 mensen zijn opgepakt. Er werden ook verschillende wagens in beslag genomen. Hij spreekt van een 'kordaat' optreden tegen 'gewelddadige' manifestanten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opvallend is dat op een opname te horen is hoe een deel van de actievoerders het bekogelen van de politie uitdrukkelijk afkeurt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet gisteren al weten dat het erop lijkt dat een aantal 'mensen met gewelddadige intenties' het protest 'misbruikt'. De veiligheidsdiensten proberen in kaart te brengen wie achter die acties zit, en wat hun motieven precies zijn.

Regio mijden

Ook na het vertrek van de demonstranten zouden volgens de RTBF nog heel wat brokstukken op de baan zijn blijven liggen, en mogelijk is er ook schade aan het wegdek. Een cameraman van de Franstalige openbare omroep werd er ook aangevallen.

De gouverneur van Henegouwen heeft alvast een crisisprocedure ingesteld. Voor autobestuurders zijn er in de omgeving omleidingen voorzien. De federale politie raadt aan om de regio te vermijden.

Meer acties

De N6 is in bois-Bourdon, aan de Franse grens, dicht in de twee richtingen door de blokkade. Vannacht stonden daar De vrachtwagens geblokkeerd.

Net over de Franse grens, maar meer noordelijk, verzamelden woensdag rond 21 uur ook een driehonderdtal 'gilets jaunes'. Ze zorgden voor vertragingen op autosnelweg A16, het verlengde van onze E40..