Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Ook superhelden als Daredevil verdienen respect

Ook superhelden als Daredevil verdienen respect
Beeld Netflix

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Ben Van Alboom over Daredevil.

“Alleen in een land dat stripverhalen zo ernstig neemt, kon Donald Trump ooit verkozen geraken.” De Amerikaanse komiek Bill Maher haalde zich afgelopen week de woede van naar schatting drie kwart van de VS op de hals door de emotionele reacties op het overlijden van stripauteur Stan Lee af te doen als kinderachtig, en de belangstelling voor zijn nalatenschap verantwoordelijk te stellen voor het presidentschap van Trump. “Toen ik opgroeide, was iedereen het erover eens dat stripverhalen voor kinderen zijn. Tot zo’n twintig jaar geleden volwassenen besloten dat ze hun jeugd niet langer zomaar wilden opgeven, en ze zichzelf zijn beginnen wijsmaken dat strips in feite gesofisticeerde literatuur zijn. Aan de thesisonderwerpen te zien, zijn intussen zelfs Amerikaanse universiteiten daarvan overtuigd geraakt, met als gevolg dat wie tegenwoordig afstudeert verstandelijk niet eens meer in staat is om een autoverzekering af te sluiten.”

‘Twintig jaar geleden zijn mensen zichzelf beginnen wijsmaken dat stripverhalen gesofisticeerde literatuur zijn’
Bill Maher

Nu moet u weten dat Maher een onverzettelijk elitaire brompot is die graag overdrijft – allemaal eigenschappen die we overigens erg in de man waarderen. Maar eigenlijk zegt hij gewoon wat iedereen van zijn generatie denkt – te zien aan de wijze waarop zowel literaire als film- en televisieprijzen erin slagen om all things comic book anno 2018 nog steeds compleet te negeren. Het bracht de Oscars onlangs zelfs nog op het bespottelijke (en gelukkig meteen weer afgevoerde) idee om vanaf volgend jaar ook een prijs te geven aan ‘de beste populaire film’ - kwestie van zelfs door critici opgehemelde superheldenfilms als Black Panther ook eens iets te laten winnen. Oscarleden, moet u weten, vallen nog liever dood dan een superheldenfilm in een serieuze categorie te nomineren.

In een rechtvaardige wereld had Vincent D’Onofrio al lang een Emmy gekregen voor zijn rol als de slechterik Wilson Fisk in ‘Daredevil’.Beeld David Giesbrecht/Netflix

Hetzelfde verhaal bij de Emmy’s, waarvan de stemgerechtigde leden al twee seizoenen lang doen alsof het uitstekende Daredevil niet bestaat (behalve in de prestigieuze categorie – bestaat echt, ja – Outstanding Special Visual Effects in a Supporting Role). Terwijl het onlangs verschenen derde seizoen van de reeks zo mogelijk nóg beter is dan de eerste twee: ingenieus scenario vol intriges en zowaar zelfs enkele markante knipogen naar Trump en de actualiteit, zwierige regie en cinematografie, sterke karaktertekeningen, en als vanouds een glansrol voor Vincent D’Onofrio.

Het onlangs verschenen derde seizoen van ‘Daredevil’ is zo mogelijk nóg beter dan de eerste twee

En ja, het gaat over superhelden. Maar The Shape of Water gaat over seks met een kikker. En is Three Billboards dan zoveel ‘echter’ omdat het plaatsvindt in Ebbing, Missouri? Het is allemaal fictie. Niet de plausibiliteit van de plot telt, maar wat ermee wordt aangevangen. En wat dat betreft, moet Daredevil écht niet onderdoen voor The Crown of House of Cards.

Het derde seizoen van Daredevil is nu te zien op Netflix.

Krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma’s met DM Zapt in Messenger.