Direct naar artikelinhoud
Muziek

Goodiepal in Vooruit: Deense dorpszot met een gouden hart

Goodiepal in zijn zelfgemaakte fiets waarmee hij elektriciteit genereert.Beeld Sami Sänpäkkilä

Het avant-gardistische festival Eastern Daze, een samenwerking tussen KRAAK en Vooruit, geeft de helden van de onderstroom een podium. Het gros van de acts op de affiche klinkt als exotisch fruit, maar als u één naam moet onthouden, laat het dan Goodiepal & Pals zijn.

“Eastern Daze is een (niet zo) folkloristische, driedaagse trip doorspekt met avant-garde, minimalisme en niet-westerse muziek. Een festival dat de grenzen van het traditionele westerse muziekkader ondermijnt”, luidt het verkooppraatje op de website van Vooruit. Ze hebben recht van spreken: na vier edities heeft Eastern Daze bewezen het meest schotse, scheefste en beste Belgische festival in zijn soort te zijn.

Parl Kristian Bjørn Vester, alias Goodiepal, voldoet volledig aan de criteria van Eastern Daze. Als het peloton links afslaat, kiest de Deense muzikant, performer en activist resoluut voor de andere richting. Goodiepal heeft van tegen de stroom opzwemmen zijn hoofdberoep gemaakt, met uitspattingen in de vorm van muziek, performances, lezingen en boeken.

In zeldzame interviews vertelt de Deen dat hij al van kinds af een buitenbeentje is. Na enkele jaren in een steinerschool, waar hij al snel in aanraking kwam met elektronische middelen, werd hij van de schoolbanken gestuurd nadat hij deel uitmaakte van verschillende hackersgroepen en experimenteerde met explosieven. Hij was een prille tiener toen hij intensief aan zijn muziek begon te werken.

Goodiepal rekent door, maar de groep doneert zijn inkomsten integraal aan gestrande vluchtelingen aan de buitengrenzen van Europa

Lego-trein

Goodiepal is karig met informatie over zijn achtergrond, maar gaf Fins filmmaker Sami Sänpäkkilä inzicht in zijn brein. In de documentaire The Goodiepal Equation die donderdag wordt vertoond op Eastern Daze, vertelt de Deense duizendpoot onder meer dat zijn vader de Lego-trein heeft uitgevonden. In dezelfde film bekent Goodiepal echter ook dat hij regelmatig verhalen verzint. “Niemand gelooft toch wat ik zeg”, grijnst hij veelzeggend in de camera.

Goodiepal kampt met de ziekte van Huntington, een erfelijke en nog steeds ongeneeslijke neurologische aandoening, die ervoor heeft gezorgd dat zowel zijn grootvader als vader op vroege leeftijd zelfmoord hebben gepleegd. “Ik ben bang voor de toekomst”, vertrouwde hij filmmaker Sami Sänpäkkilä toe, maar zijn ziekte belet de muzikant, performer en activist niet om zijn boodschap te verspreiden. Sinds 2002 geeft hij wereldwijd lezingen over Radical Computer Music, muziek die niet door maar voor computernetwerken gemaakt is. Goodiepal heeft, op zijn eigenwijze, licht geschifte manier, ook gedoceerd aan de Royal Danish Academy of Music.

In de docu The Goodiepal Equation wordt in beeld gebracht hoe zijn levensstijl zijn kunst beïnvloedt. Hij staat erom bekend statements te maken. Zo verplaatste de Deen zich lange tijd door Europa op een zelfgemaakte fiets die elektriciteit voor zijn shows genereerde. Die actie zette zijn bewustzijn in de verf, maar het was evenzeer een sneer naar andere artiesten die dagelijks op een vliegtuig stappen. Nog zo’n frats van Goodiepal: hij bracht in 2011 een vinylplaat uit voor 250 Deense kronen (33,5 euro), waarin hij 500 kronen had verstopt.

Gestrande vluchtelingen

Parl Kristian Bjørn Vester is een weldoener: hij gaf persoonlijke bezittingen weg tijdens een performance en kocht een huis in Aarhus dat hij ter beschikking stelde voor creatieve zielen. “Some of them are busy with electronics, some of them are very busy with drinking”, zei Goodiepal, die sinds 2016 met zijn groep Goodiepal & Pals (kort: GP&PLS) door Europa toert.

Samen met onder meer zijn partner Nynne Roberta Pedersen vormt GP&PLS een vluchtelingenorganisatie die is vermomd als een “tek-rock-band”, een patchouli van experimentele elektronica, pop en psychedelica. Wie het collectief wil boeken, moet echter diep in de buidel tasten. Goodiepal rekent door, maar de groep, die dezer dagen vanuit Servië opereert, doneert zijn inkomsten integraal aan gestrande vluchtelingen aan de buitengrenzen van Europa. Kortom: GP&PLS is een knettergekke popact met een goed hart. Dat alleen al is een reden om naar de Vooruit af te zakken.

The Goodiepal Equation is op 22/11 te zien in Vooruit, Gent. Goodiepal & Pals speelt op 23/11 in Tram Zwart, Gent. vooruit.be