Direct naar artikelinhoud
brexit

Principeakkoord bereikt over toekomstige relatie na brexit

Brits premier May en Europees president Donald TuskBeeld BELGA

Het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben een principeakkoord bereikt over hoe de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel eruit moet zien na de brexit. Dat meldt EU-president Donald Tusk op Twitter.  May noemt de tekst “het juiste akkoord voor het Verenigd Koninkrijk”.

“Ik heb zojuist naar de 27 hoofdsteden een concept gestuurd van de politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK”, meldt Tusk op Twitter.

Het principeakkoord, niet te verwarren met het echtscheidingsakkoord dat eerder bereikt werd, legt in grote lijnen vast hoe de toekomstige relatie tussen de EU en het VK eruit moet zien na de brexit. Het akkoord moet zondag goedgekeurd worden door de Europese lidstaten op een buitengewone top in Brussel. Het 26 pagina’s tellende document is niet bindend, maar moet - mits goedkeuring - de komende maanden in een verdrag verankerd worden.

Twitter bericht wordt geladen...

May: “Terug controle”

Hoewel nog niet alle problemen, zoals het geschil rond Gibraltar, van de baan zijn, noemt de Britse premier May de verklaring “het juiste akkoord voor het Verenigd Koninkrijk”. “Het komt tegemoet aan de keuze in het referendum”, verklaarde ze. “Dit geeft ons terug controle over onze grenzen, ons geld en onze wetten, terwijl het onze jobs beschermt, onze veiligheid beschermt, en de integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt”, maakte de premier zich sterk.

Kwestie-Gibraltar

Volgens persagentschap Reuters is de Spaanse premier Pedro Sanchez echter van plan om het akkoord niet te tekenen, omdat er geen regeling in staat voor de rotspunt Gibraltar. Dat is een overzees gebied van de Britten in het zuiden van Spanje, waar Madrid aanspraak op maakt. De Spanjaarden eisen dan ook garanties dat ze rechtstreeks betrokken blijven bij de beslissingen over het schiereilandje.

De steun van Sanchez is belangrijk, want de Europese lidstaten moeten unaniem instemmen met het principeakkoord. May lijkt er alvast zeker van te zijn dat dat zal lukken. “Ik ben zelfverzekerd dat we zondag een deal zullen overeenkomen die de hele Britse familie tevreden zal stemmen, ook Gibraltar. Zo’n akkoord is binnen handbereik”, klonk het.

Echtscheidingsverdrag

De staatshoofden en regeringsleiders moeten ook hun fiat geven voor het 585 pagina’s tellende echtscheidingsverdrag, dat vervolgens goedgekeurd moet worden door het Europese en het Britse parlement. Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie op 29 maart volgend jaar, maar in het verdrag is een overgangsperiode tot eind 2020 ingebouwd.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert “voorzichtig positief” op de ontwerptekst. Het is “een bijkomende stap richting een geordende en handelsvriendelijke brexit”, meent hij. “Bovenop het handelsgedeelte komt er verregaande regelgevende en douanesamenwerking met maatregelen om een ‘level playing field’ te verzekeren. Daarbovenop is er de wil tot een brede samenwerking inzake onder andere onderzoek en ontwikkeling, jeugd, cultuur en onderwijs, maritiem transport en veiligheid en defensie.”

Struikelt het premierschap van May over de brexit? Weet het als eerste via uw mailbox.