Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Waarom historisch hoog alcoholmisbruik bij jongeren ons zorgen moet baren: schets van hun toekomstbeeld

Het aantal jongeren dat op spoed belandt door een overdosis alcohol ligt historisch hoog. En de patiënten zijn daarbij nog erg jong. 2.334 jongeren tussen 12 en 17 jaar belandden in 2017 in het ziekenhuis te wijten aan alcoholmisbruik. Voor de groep 18- tot 29-jarigen werden er maar liefst 11.554 opnames geregistreerd. Behoorlijk zorgwekkend want beide leeftijdscategorieën kunnen blijvende schade oplopen. 

39 reacties

  • robrecht Peeters

    5 jaar geleden
    de baby boomers dronken bier van voor ze konden lopen omdat het maatschappelijk aanvaard was wat als voordeel had dat ze leerden drinken en vooral matigen.Maar ook toen al dronken universiteitsstudenten mateloos en was ook de legerdienst waar de cantines het bier spotgoedkop aan de man brachten de bron van alcoholisme.
  • Alexa Grieken

    5 jaar geleden
    Alcohol moet gewoon geklasseerd en behandeld worden als de hard drug dat het is in plaats van het te gedogen omdat den bompa graag een pintje drinkt.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Verschillende studies hebben ondertussen bewezen dat het gemiddelde IQ in Europa tot 1975 in een rechte lijn steeg. En vanaf dan in een constante rechte lijn daalt en blijft dalen. De hedensdaagse politici lijken dat te bevestigen. Rond 1970 is de periode waarin zo langzamerhand alle remmingen weg gelaten werden en het gebruik of misbruik van drank en drugs steeds grotere vormen aan nam.
  • Piet Flament

    5 jaar geleden
    Sofie Achten , ik ken u niet maar uit uw commentaar kan ik afleiden dat u een verstandige dame met levenservaring bent .
  • Straight on No way back

    5 jaar geleden
    Sluitingsuur invoegen en GEEN alcohol beneden de 21jaar met controle van ID! Wanneer er dan controle wordt uitgevoerd zijn de cafebazen medeverantwoordelijk! In Nederland kan het wel op basis van ID waarom weer hier niet? In Noorwegen is het ook mogelijk met sluitingsuur, waar hier niet? Op die manier kunnen we dan ook het openbaar vervoer aanpassen en moet er niet met de wagen rijden na 2h 's avonds die oververmoeid zijn van de ganse wakker te zijn!!!!!
  1. Duitse man kreeg 217 coronavaccins, maar vertoont geen enkele bijwerking

    Duitse man kreeg 217 coronavac­cins, maar vertoont geen enkele bijwerking

    Een 62-jarige man uit het Duitse Maagdenburg liet zich – naar eigen zeggen – 217 keer vaccineren tegen het coronavirus. Deze ‘hypervaccinatie’ heeft volgens onderzoekers aan de Universiteit van Erlangen-Neurenberg opmerkelijk genoeg “geen enkele merkbare bijwerking veroorzaakt”. De man kwam in hun vizier toen een fraudezaak gepubliceerd werd in de Duitse media. De man zou verkregen vaccinatiebewijzen immers hebben doorverkocht aan mensen die zich niet wilden laten vaccineren – ook wel ‘anti-vaxxers’ genoemd.
  2. “Je kan besmet zijn zonder ooit symptomen te ontwikkelen”: 5 landen slaan alarm over ‘papegaaienziekte’. Wat is dit juist?
    PREMIUM

    “Je kan besmet zijn zonder ooit symptomen te ontwikke­len”: 5 landen slaan alarm over ‘papegaai­en­ziek­te’. Wat is dit juist?

    Vijf Europese landen sloegen afgelopen maand alarm via het Vroegwaarschuwings- en Reactiesysteem van de Europese Unie. Zowel Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken zien sinds eind 2023 een toename van het aantal patiënten met ‘psittacose’, ook wel bekend als de papegaaienziekte. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Al vijf mensen zijn overleden door de ziekte. Maar wat is psittacose? Hoe loop je het op? En hoe ernstig is de situatie? HLN Wetenschapsexpert Martijn Peters licht toe.