N-VA blijft zich krachtig verzetten tegen VN-Migratiepact

© belga

© Belga

© Belga

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

'Wat is de zin om naar een circus in Marrakech te gaan en er een pact te tekenen dat toch niet bindend is?' In de Kamer maakte Peter De Roover (N-VA) heel duidelijk dat zijn partij nog steeds tegen het VN-migratiepact is. De N-VA staat evenwel alleen in de regering.

al, bbd, belga

Binnen de meerderheid staat de N-VA alleen met zijn verzet tegen het VN-migratiepact. Dat bleek donderdag in de Kamer, waar alle fracties premier Charles Michel over de kwestie ondervroegen.

CD&V, Open VLD en MR staan voluit achter de tekst. De premier zei dat het debat binnen de regering verder loopt. En dat hij ook op Europees vlak voortwerkt aan verduidelijkingen bij de tekst.

Peter De Roover (N-VA) ging in het debat zwaar in de aanval. 'Als dit pact niet bindend is, dan stel ik voor dat u niet naar Marrakech gaat', zei hij. De N-VA is voorstander van een Europese aanpak van de migratieproblematiek. 'Maar we moeten dan wel heel Europa meenemen, ook Oost-Europa.' Landen als Hongarije, Bulgarije, Polen en Oostenrijk lieten al weten dat ze tegen de tekst zijn.

Hij wees er fijntjes op dat enkele van die landen trouwen christendemoctratische leiders hebben. Andere landen die zich verzetten, zoals Estland, hebben dan weer liberale leiders.

De Roover herhaalde de inhoudelijke kritiek van zijn partij. 'Zijn legaal en illegaal nog twee verschillende vormen van migratie na het pact? Kunnen wij nog in het Belgisch parlement beslissen over gedwongen uitwijzigingen? Kunnen wij nog de mate bepalen waarbinnen gezinshereniging mogelijk is?'

Maar hij gaf regeringsleider Charles Michel ook wat ruimte. 'Onze fractie geeft u de ruimte om ons te overtuigen, maar tot op vandaag blijven er fundamentele vragen over', zei De Roover tot premier Michel. 'Maak er werk van.'

Niet alleen CD&V en Open VLD maakten tijdens het debat duidelijk dat ze achter het pact staan. Ook de linkse oppositie deed dat. Maar zowel de SP.A als Groen pakte de regering-Michel hard aan omdat de verdeeldheid zo groot is. Volgens Kristof Calvo (Groen) laat Michel zich vernederen door N-VA.