Veiligheidszone opgeheven aan brandstofdepot in Feluy, E19 heropend

© BELGA

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

De veiligheidszone die aan de vestiging van oliebedrijf Total in het Henegouwse Feluy was ingesteld, is donderdagnacht opgeheven. Dat zegt provinciegouverneur Tommy Leclercq. Hij gaf iets na 2 uur opdracht om de E19 te heropenen. De voorbije dagen kwam het er tot geweld bij protest van de beweging van de 'gilets jaunes' tegen de brandstofprijzen.

jvt, rrln, dgs

'Om 2 uur heb ik gevraagd om de beperkingen op de snelwegen op te heffen. De orde is hersteld, het werk was na een paar uur gedaan', zei Leclercq. In totaal 350 politieagenten blijven wel paraat voor als dat nodig mocht blijken. Vrijdagochtend bekijkt de gouverneur de situatie opnieuw.

Volgens de gouverneur is geweld uitgebleven zoals dat vorige nacht het geval was bij blokkades van de zogenaamde 'gele hesjes', de beweging die zich kant tegen de huidige branstoftaksen. Wel waren er arrestaties, maar Leclerq kan op dit moment nog niet kwijt hoeveel.

'De maatregelen werpen momenteel hun vruchten af. Het is een werk van lange adem, dat de komende uren en dagen doorgaat', zegt Leclercq.

'Vierentwintig uur geleden was de situatie bijna apocalyptisch. Nu zijn de resultaten aanzienlijk anders. De personen die hier waren voor gratuit geweld, en geen echte eisen hadden, denken nu twee keer na. We kunnen gratuit geweld en crimineel gedrag niet meer aanvaarden', zegt Leclercq.

'Gemuteerd tot gewelddadige beweging'

De gouverneur zei donderdag dat het protest tegen de hoge brandstofprijzen 'gemuteerd is tot een gewelddadige beweging', en dat de overheid er alles aan zal doen om een einde te maken aan het geweld. 'We houden ook toezicht op de sociale media. We kijken naar profielen, pseudoniemen en gezichten.' Leclercq herinnert eraan dat de industriezone van Feluy, waar zondagavond een vrachtwagen in brand werd gestoken door de actievoerders, een zogeheten Seveso-site is, waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt.

Het parket van Charleroi heeft woensdagavond en -nacht 20 personen administratief aangehouden in verband met de gewelddadige incidenten, waarbij 400 actievoerders met molotovcocktails en stenen naar de politie gooiden. Die zette daarop het waterkanon in.

Ook in Wandre, nabij Luik, steeg de spanning donderdag, nadat een vrachtwagen probeerde door een blokkade te rijden. De chauffeur werd aangehouden. In Wierde nabij Namen, het derde brandpunt van de protesten van de voorbije week, was de situatie heel wat kalmer. Toch is het voor brandstofleveranciers ook daar momenteel onmogelijk om bij te tanken.