Antwerps water kan even stinken door gezonken schip

Bent u Antwerpenaar en klant bij Water-link? Vanaf volgende maandag zou het kunnen dat uw kraantjeswater stinkt naar chloor of ammonium. De oorzaak is zowaar een gezonken schip.

Het binnenschip ‘Dandia’ is ongeveer een week geleden gezonken in het Albertkanaal bij Herentals en er is ammonium gelekt. Dat is ook juist de plaats waar Water- link water oppompt voor een vierde van het drinkwater in Antwerpen.

Daarom is in het productiecentrum in Ranst de afname van water uit het kanaal preventief stilgelegd en wordt er tijdelijk overgeschakeld op de interne ruwwaterreserves. “Die zijn voldoende groot om ook de komende dagen voor bevoorrading te zorgen”, zegt André Gantman van Water-link.

Vanaf vrijdag wordt gestart met de berging van het binnenschip. De eerste stap is het verwijderen van de lading kunstmest. “We gaan een extra stap toevoegen aan de productie, waardoor we het ammonium kunnen verwijderen”, legt Steven De Schrijver van Water-link uit aan ATV. “Mocht er een tijdelijk probleem zijn, dan kan het zijn dat er geur- of smaakhinder is. Het water kan naar chloor of ammonium ruiken. Belangrijk om weten is dat er nooit een gevaar zal zijn voor de volksgezondheid.”

“Dit is maar een mogelijkheid”, zegt André Gantman, ook van Water-link. “Wellicht komt die geurhinder er niet. Maar de mensen moeten weten dat het mogelijk is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER