Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Poesjes hebben mijn leven veranderd

Oom Boudewijn, de stinkende dandy-grompot uit de VPRO-reeks ‘Poesjes’.Beeld rv

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos over de VPRO-reeks Poesjes.

Even alle misverstanden uit de wereld helpen: Poesjes gaat wel degelijk over poezen. Voor haar tv-reeks dropte Nova van Dijk zes katten in een poppenhuis en bracht hun gaan en staan Big Brother-gewijs in beeld. Voorzien van een stem kwamen de dieren tot leven alsof het mensen waren. Want dieren zijn net zoals mensen. Met dezelfde mensenwensen. Een kinderserie, dus. Wie dan aan iets anders dan poesjes denkt, is ziek in zijn hoofd.

Collega Jan Debackere bracht Poesjes in mijn leven, toen hij er vorig jaar een artikel over schreef. Sindsdien is dat leven helemaal veranderd. Wekelijks wordt er opnieuw een aflevering bovengehaald. Mijn vrienden zijn geïndoctrineerd. Maar vooral: nog dagelijks wordt er in quotes uit de serie gesproken. Thuis, op café en op het werk. Vaak met gefronste wenkbrauwen tot gevolg.

Poesjes speelt zich af op de Kattenlaan 9. Daar woont de vervelende dandy-grompot Boudewijn met zijn trouwe butler Ed, die hij om de haverklap om bloody mary’s en toast kaviaar commandeert. Dat Ed (in een geniale vertolking van Hans Teeuwen) een slome schildpad is, zorgt voor constante wrevel. Dat er op de bovenverdieping vier levendige kittens wonen, ook. Het is de kroost van Bou’s broer, die in het buitenland op muizen jaagt. En omdat moeder Mimi overdag zelf uit huis gaat werken, vallen de ‘kids’ onder de hoede van hun oom. Maar, “die stinkt uit z’n mond”.

De katten zeggen niet ‘bek’ maar ‘mond’. Ze gebruiken scheldwoorden als ‘stinkvis’, ‘spekwang’ of ‘ouwe panty’. En ze worden ‘ontoepasselijk’. Precies dat maakt de verzonnen avonturen aan de Kattenlaan zo briljant. De dialogen zijn hen op het kattenlijf geschreven, en ingesproken door stemacteurs die zich proberen in te leven in hoe dat kattenleven er dan precies uitziet.

Django, Kaat, Lotje en Patrick uit de VPRO-reeks ‘Poesjes’.Beeld RV

Zo hebben niet alleen Bou en Ed uitgesproken karakters, maar ook de kittens. Django is de zelfverklaarde ‘koning van de jungle’, Lotje wordt later ‘française’, Kaatje filosofeert over zichzelf en Patrick is een ijdeltuit die van jongens houdt. Soms fezelen ze iets dat pas na een vierde visie verstaanbaar wordt. En hun grappen zijn zo goed bedacht, dat ze bezwaarlijk grappig zijn voor het jonge doelpubliek.

Zaterdag start een tweede seizoen van Poesjes. Met nieuwe kittens én een paranormaal begaafde mossel. Maar vooral: met Bou en Ed, die door de verhuis van Mimi en de kids nu leven op water en brood. “Water drinken, dat is toch zonde van de dorst?” Het is nu al een instantklassieker in ons huishouden. Naast ‘stinkvis’, ‘ouwe panty’ en ‘ontoepasselijk’.

Vanaf 24/11 om 17.45 uur bij NPO3 of zapp.nl/poesjes