Direct naar artikelinhoud
Global warming

David Attenborough vertolkt ‘stem van het volk’ op VN-klimaattop: “Dit gaat over de toekomst van echte mensen”

David Attenborough.Beeld Photo News

De beroemde Britse bioloog en documentairemaker David Attenborough zal ‘de stem van het volk’ vertolken op de openingsdag van de VN-klimaattop in december in Polen. “Als we de klimaatverandering niet aanpakken, is dat een catastrofe voor de planeet.”

Attenborough zal bij de start van de VN-top over de klimaatverandering plaatsnemen in de ‘people’s seat’ - de zetel van het volk. Dat is een initiatief van de VN om de ‘stem van het volk’ te betrekken bij de internationale klimaatgesprekken. 

De bioloog zal er voor de verzamelde wereldleiders een toespraak houden op basis van de opmerkingen van het grote publiek die hij in de aanloop naar de top verzamelt. In een video roept hij iedereen op zijn ideeën over de klimaatverandering te delen met de hashtag #TakeYourSeat.

Twitter bericht wordt geladen...

“De ‘people’s seat’ is bedoeld om de honderden miljoenen mensen te vertegenwoordigen wiens levens beïnvloed worden door de klimaatverandering”, zegt Attenborough aan de BBC. “Ik zal daar zitten om de politici eraan te herinneren dat dit geen theoretische onderneming is. Ze werken niet in een vacuüm, het gaat om de toekomst van echte mensen.”

Volgens Attenborough is het cruciaal om de stem van mensen die de realiteit van de klimaatverandering ervaren te laten horen op de top. “Er zijn vissers in de hele wereld die weten welke veranderingen er plaatsvinden. Er zijn mensen wiens huizen verwoest zijn door extreem weer. Samenvatten wat er aan het gebeuren is, is bijna onmogelijk. Maar het moet gebeuren. Als we er niet in slagen de klimaatverandering aan te pakken, is dat een catastrofe voor de planeet.”

Lees ook

Lees ook
Beeld Joel C Ryan/Invision/AP

Brits zoöloog valt David Attenborough aan: “Hij heeft de levende wereld waarvan hij houdt verraden”