Regering maakt werk van compensatie van 40 procent voor Arco-coöperanten

De regering gaat een taskforce aan het werk zetten om de coöperanten van Arco gedeeltelijk te vergoeden. Ze doet dat nu omdat de vereffening van Arco, de financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging, afgelopen is. Bedoeling is dat de coöperanten zo'n 40 procent van hun basisinleg zullen terugkrijgen in 2017, zo zei CD&V-voorzitter Wouter Beke in "Terzake".
Wouter Beke in de Terzake-studio.

Het was het meest verrassende aspect van de "State of the union" van premier Charles Michel, de aankondiging dat de regering een "werkzame regeling" zal uitwerken voor de coöperanten van Arco, vijf jaar na het faillissement van de Dexia-bank.

Maar er is een reden voor waarom de regering daar net nu mee naar buiten komt, zo zei vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) in "Terzake". De vereffening van Arco is juist afgelopen, zo zei hij, en dan is het normaal dat je nu kijkt naar wat de volgende stap moet worden.

Die volgende stap is het opzetten van een werkgroep, een taskforce, om een regeling uit te werken voor de 800.000 coöperanten, zoals afgesproken is in het regeerakkoord.  

In "Terzake" zei CD&V-voorzitter Wouter Beke dat het belangrijk is dat wat in 2014 afgesproken is, nu ook uitgevoerd wordt, en dat er een werkgroep samengesteld wordt zodat in 2017 de afspraken uitgevoerd kunnen worden. 

"We hebben daar in het regeerakkoord duidelijke afspraken over gemaakt, en collega De Wever heeft hier in deze studio, de dag na het regeerakkoord, gezegd dat er een regeling zal komen, dat die afgesproken is, en dat men ongeveer 40 procent van zijn basisinleg zal terugkrijgen", zo zei Beke.

Dat de regeling voor Arco pasmunt zou zijn voor de meerwaardebelasting die voorlopig op de lange baan is geschoven, zoals de oppositie beweert, noemde Beke overigens nonsens.

N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Terzake" op de dag na het bekendmaken van het regeerakkoord.

Meest gelezen