Jo Vandeurzen, Eric Van Rompuy, Pieter De Crem en Sonja Claes kondigden alle vier al aan dat ze hun uittredingsvergoeding zouden opnemen.
Volledig scherm
Jo Vandeurzen, Eric Van Rompuy, Pieter De Crem en Sonja Claes kondigden alle vier al aan dat ze hun uittredingsvergoeding zouden opnemen. © Belga/Photo News

Vlaamse fractieleiders sp.a en Groen: “Maak van alle parlementsleden werknemers”

Schaf de uittredingsvergoedingen af en geef de volksvertegenwoordigers een 'normaal' sociaal statuut. Dat stellen de Vlaamse fractieleiders Björn Rzoska (Groen) en Joris Vandenbroucke (sp.a) vandaag voor in De Morgen.

53 reacties

  • eric loyens

    5 jaar geleden
    Als het niet terecht is als iemand zonder werk valt geen ontslag vergoeding krijgt wel het gebeurd met duizenden in belgie zelf ondervonden firma in faling geen geld bij verkoop bedrijf is gelijk aan geen geld voor de werkmensen en het fso dat moet instaan betaald tot een plafond de rest gewoon kwijt na een loopbaan van 40 jaar geen geld
  • helena van dessel

    5 jaar geleden
    Die krijgen wel een zitje in Europa en daar krijgen ze weeral opslag volgend jaar. Zo kan iedereen de populist uithangen natuurlijk.
  • Rudi valkenborgs

    5 jaar geleden
    Waarom politiekers niet gewoon het loon geven dat ze verdienden in de functie die ze voordien hadden? Daar kunnen dan wat overuren en "vergoedingen" bovenop maar op deze manier krijgen we politiekers die nog echt begaan zijn met het land en zijn burgers. Nu zijn ze vooral begaan met zichzelf en het behouden van hun veel te dik betaalde zetel! Benieuwd hoeveel geëngageerden we dan nog op de kiesbrieven zouden vinden. Zo komt de broodnodige afslanking van de mandaten er vanzelf.
  • Toon Schouteden

    5 jaar geleden
    Inderdaad: verlonen als 'n gewone bediende, met dezelfde statuten. En als ze zware fouten maken ook op staande voet ontslaan met belastende C4, zodat ze maanden moeten wachten op 'n uitkering. Maar ja, advocaten en dokters kunnen toch zo weer aan de slag.
  • Frank De Rycke

    5 jaar geleden
    Gewoon minder ministers en staatssecretarissen zou al een hel hap uit de boterham zijn , en ze ook dezelfde lasten opleggen zoals wij dit moeten doen ...dat zal wel een bedrogen droom zijn zeker !!
  1. Ook Pieter De Crem zal uittredingsvergoeding van 390.000 euro opnemen en deelt nog sneer uit aan eigen partij

    Ook Pieter De Crem zal uittre­dings­ver­goe­ding van 390.000 euro opnemen en deelt nog sneer uit aan eigen partij

    Pieter De Crem (CD&V) zal zijn uittredingsvergoeding opnemen wanneer hij volgend jaar het parlement verlaat. Een carrière van zowat 25 jaar geeft hem recht op 390.000 euro bruto. De staatssecretaris, die gisteren zijn afscheid van de nationale politiek aankondigde, deelt ook nog een sneer uit aan zijn eigen partij. “We hebben de indruk gewekt dat we in de linkerzijde waren terechtgekomen”, zegt hij.
  2. Hoogste uittredingsvergoedingen voor politici van West-Europa massaal verworpen door lezers

    Hoogste uittre­dings­ver­goe­din­gen voor politici van West-Europa massaal verworpen door lezers

    Na Jo Vandeurzen en Eric Van Rompuy kondigde al de derde CD&V’er, federaal staatssecretaris Pieter De Crem, gisterenmorgen aan dat hij na de verkiezingen van volgend jaar zijn uittredingsvergoeding zal opnemen. De Crem heeft recht op 390.000 euro. Een exorbitant bedrag, vindt de grote meerderheid van onze lezers. Al meer dan 125.000 HLN.be-lezers vulden onze poll in. Liefst 77 procent vindt het systeem van de gulle uittredingsvergoedingen onterecht. In Terzake kondigde Herman De Croo, het langst zittende parlementslid van het land, gisterenavond aan dat hij zijn uittredingsvergoeding niet zal opnemen als hij stopt met politiek. Hij krijgt uiteraard wel een parlementair pensioen.