Direct naar artikelinhoud
AfricaMuseum

AfricaMuseum plaatst kritische tekst bij herdenkingsmonument Leopold II in park Tervuren

Het herdenkingsmonument ‘The Congo, I presume?’ bij het AfricaMuseum in Tervuren.Beeld Photo News

De directie van het AfricaMuseum in Tervuren gaat bij het herdenkingsmonument The Congo, I presume?, met de beeltenis van Leopold II, een bord plaatsen met een kritische tekst over de vorst. Het monument van Tom Frantzen werd in 1997 geplaatst in het park van Tervuren naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de koloniale tentoonstelling, die indertijd in Tervuren georganiseerd werd in de marge van de wereldtentoonstelling dat jaar.

Het herdenkingsmonument staat in de parktuin, voor het museum. “Niet mis te verstaan herdenkingsmonument naar aanleiding van 100 jaar Koloniale Tentoonstelling 1897-1997. Drie Afrikaanse krijgers in schitterende klederdracht, maar met afgehakte voeten, staan ‘tentoongesteld’ als ware het drie persoonlijke trofeeën van koning Leopold II”, zal op het bord te lezen zijn. Ook wordt doorverwezen naar een tekst op de website van het museum.

In de tekst op de website wordt gesteld “dat deze beeldengroep het enige antikoloniale beeld is in ons land en bijgevolg beschouwd kan worden als een unicum”. Er wordt verwezen naar de manier waarop een olifant en leeuw wegkijken van het borstbeeld van Leopold II. In het geval van de olifant is dat “omdat deze zich symbolisch distantieert van de ivoorroof”. De pauw aan de achterkant van het borstbeeld van Leopold II “is een niet mis te verstane verwijzing naar ‘s mans ijdelheid, megalomanie en hoogmoed”.

Lees ook:

Koningshuis houdt feestelijke opening AfricaMuseum scherp in de gaten.

Lees ook:
Beeld Photo News

Na meer dan vijf jaar renovatie opent het nieuwe AfricaMuseum op zaterdag 8 december de deuren. Het gebouw werd hierbij niet alleen gerenoveerd, maar kreeg ook inhoudelijke aanpassingen. Het museum draagt luidens de uitnodiging voor de opening “een nieuwe inhoudelijke boodschap’ uit, waarbij de dekolonisatie van het museum een belangrijk uitgangspunt is”.

Of het Belgische vorstenpaar de opening zal bijwonen, is op dit op ogenblik nog onduidelijk. De museumdirectie weet hiervan alleszins nog niets.