Direct naar artikelinhoud
Migratiepact

Premier Michel gelooft in goede afloop discussie VN-migratiepact: “Ik heb vertrouwen in deze ploeg”

Premier Charles Michel (MR).Beeld BELGA

Premier Charles Michel heeft vertrouwen in de goede afloop van de discussie over het VN-migratiepact binnen zijn regering. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zet alvast de deur op een kier voor een interpretatieve nota bij het VN-migratiepact.

De stellingenoorlog over de goedkeuring van het migratiepact van de Verenigde Naties duurt voort. Terwijl de andere partijen vinden dat ons land zich achter het pact moet scharen, blijft N-VA als enige binnen de regering met fundamentele vragen zitten. Een oplossing ligt voorlopig nog niet in het verschiet. Het water tussen beide kampen blijft erg diep. Dat bleek gisteren nog maar eens in de Kamer. 

De premier herhaalde na de ministerraad dat hij de komende dagen verder binnen de regering wil werken aan een oplossing. “Ik heb vertrouwen in deze ploeg. Wij hebben altijd bewezen moeilijke beslissingen te kunnen nemen” in moeilijke momenten, aldus de premier, die wel aangaf dat het om een “ingewikkelde situatie” gaat. Hij voegde eraan toe vertrouwen te hebben dat de regering in staat zal zijn een “goede keuze” te maken, indien iedereen met “goede wil en gezond verstand” aan tafel zit.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) herhaalde bijna letterlijk de woorden van de premier. “Het zal niet evident zijn, maar we werken er hard op”, voegde Jambon er aan toe.

Interpretatieve nota

“We hebben de intentie om het VN-migratiepact te ondertekenen”, zei premier Charles Michel (MR) deze ochtend nog op RTL. “En we bekijken nu de impact van de tekst met onze Europese bondgenoten.” Ook in Nederland staat het VN-migratiepact ter discussie. Daar bekijkt men de optie om een interpretatieve nota op te stellen. Die moet duidelijk maken welke impact het pact heeft op de Nederlandse wetgeving in verband met asiel en migratie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld EPA

Francken is het idee niet ongenegen, zo bleek deze ochtend. “Ik heb veel contact met mijn Nederlandse collega”, zei Francken in De ochtend op Radio 1. Hij noemt het opstellen van zo'n tekst “samen met migratiekritische landen als Nederland en Denemarken” op de radio “moeilijk, maar niet onmogelijk”.

Wel benadrukte hij dat er binnen de regering naar een oplossing moet worden gezocht. “We zullen dat verder bespreken, we hebben nog tijd”, klonk het.