Kopstuk bende mensensmokkelaars opgepakt in Brits-Belgisch onderzoek

Archiefbeeld © Alexander Meeus

De vermoedelijke leider van een georganiseerde misdaadbende die migranten naar het Verenigd Koninkrijk probeerde te smokkelen, is opgepakt in een gezamenlijk Brits-Belgisch onderzoek. Dat meldt het Britse ordehandhavingsagentschap National Crime Agency (NCA) in een persbericht.

Het gaat om een 29-jarige Soedanees, die woensdag voor de rechter in Westminster verscheen. België had tegen hem een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De arrestatie was onderdeel van een gezamenlijk Brits-Belgisch onderzoek naar een Soedanese en Eritrese misdaadgroepering, waarvan vermoed wordt dat die migranten het Verenigd Koninkrijk binnensmokkelt, vaak via koelwagens.

Volgens de Belgische aanklagers zou de Soedanees betrokken zijn geweest bij minstens 18 smokkeloperaties, waarbij de migranten tussen 500 en 2.500 euro per persoon moesten betalen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, aldus de NCA in het persbericht, dat donderdag is gepubliceerd.

‘Alweer een belangrijke arrestatie in het kader van de strijd tegen mensensmokkel dankzij onze samenwerking met het Verenigd Koninkrijk’, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vrijdag op Twitter, met de link naar het persbericht.

De migranten kregen de opdracht om de trein van Brussel naar het Naamse Jemelle te nemen, waar ze dan 15 kilometer te voet naar de E411 moesten wandelen. Daar pikten vrachtwagens hen op om via het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, aldus nog het agentschap.

De Soedanees zat al in hechtenis na zijn arrestatie op 13 november. Uit onderzoek zou blijken dat hij in augustus dit jaar illegaal het Verenigd Koninkrijk was binnengekomen. Op 21 december vindt in de rechtbank in Westminster een hoorzitting plaats over zijn uitlevering.

Volgens Chris Hogben, die de leiding heeft over de NCA-taskforce, werd nauw samengewerkt met de Belgische federale politie en het Belgische parket.