Groepsverkrachting in Antwerps hotel "niet bewezen", daders krijgen tot 45 maanden

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag vier jonge mannen veroordeeld voor het verkrachten van twee jonge Nederlandse vrouwen, die in het voorjaar een weekendje in Antwerpen doorbrachten. De rechtbank vond het "niet bewezen" dat de beklaagden in groep hadden gehandeld en sprak hen voor die verzwarende omstandigheid vrij. Ze kregen alle vier vijf jaar cel, deels met uitstel.

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft vier mannen veroordeeld voor de verkrachting op twee Nederlandse vrouwen. De slachtoffers, 20 en 21 jaar, gingen in de nacht van 16 op 17 maart uit in nachtclub Roxy op het Eilandje. Mohamed S. (23) en Lamine N. (20) gaven de vrouwen een lift terug naar hun hotel en hebben hen daar toen verkracht. In de loop van de nacht werden ook Tijani D. (20) en Eliel B. (21) in de hotelkamer binnen gelaten, waarop ook zij zich aan de vrouwen vergrepen.

Voor de beklaagden de hotelkamer verlieten, stalen ze nog geld en een iPhone van de slachtoffers. De meisjes dachten aanvankelijk dat ze gedrogeerd waren, maar dat kon tijdens het onderzoek niet worden aangetoond. Ze hadden wel veel gedronken en er werden ook sporen van cocaïne teruggevonden.

Groepsverkrachting "niet bewezen"

Het openbaar ministerie had voor ieder van de beklaagden zeven jaar cel geëist, maar zij vroegen de vrijspraak. Eliel B. ontkende dat hij seks had met de meisjes. Hij was de enige van wie er geen DNA werd aangetroffen. De drie anderen zeiden dat de seks mét instemming van de meisjes gebeurd was.

De rechtbank vond het bewezen dat ze de vrouwen verkracht hadden, maar voor de verzwarende omstandigheid dat ze elkaar geholpen hadden om de feiten te plegen, werden ze vrijgesproken. De rechtbank veroordeelde hen alle vier tot vijf jaar cel. Voor Mohamed S. is daarvan drie jaar effectief, voor de drie anderen bedraagt het effectief gedeelte 45 maanden. De rest van de celstraf werd met uitstel opgelegd. Er komt nog een schadevergroeding bij van respectievelijk 11.823 euro en 12.198 euro voor beide slachtoffers.

"Een milde straf", zegt meester Verjauw, die de slachtoffers in de zaak verdedigt. Of er hoger beroep wordt aangetekend, moet ze eerste nog met haar cliënten overleggen.

Als je het slachtoffer bent van een "beestachtige groepsverkrachting" en het eerste wat je 's ochtends aan de balie vraagt is tot hoe laat het ontbijt loopt, dan is er meer aan de hand.

Omar Souidi, advocaat van Tijani D.

Omar Souidi, advocaat van de twintigjarige Tijani D. , kondigt wel al aan dat hij hoger beroep aantekent. "Wat mij betreft is de verkrachting niet bewezen", zegt meester Souidi. "Mijn cliënt was in de hotelkamer, heeft daar seks gehad, maar heeft geen verkrachting gepleegd. De slachtoffers hebben wat mijn cliënt betreft, toegestemd. We hebben daar tijdens de pleidooien ook illustratieve voorbeelden van gegeven", zegt hij. "Als je het slachtoffer bent van wat je zelf een "beestachtige groepsverkrachting" noemt, en het eerste wat je 's ochtends aan de balie vraagt is tot hoe laat het ontbijt loopt, dan is er meer aan de hand."

Dat de slachtoffers zouden hebben toegestemd, ontkent hun advocaat "ten stelligste". "Het dossier wijst ook niet in die richting", zegt meester Verjauw. 

Meest gelezen