de Volkskrant
Volledig scherm
PREMIUM
© de Volkskrant

Dit apparaat meet in 10 tellen hoeveel risico op diabetes je hebt

de VolkskrantMet een apparaatje dat licht uitzendt, kunnen artsen in slechts tien seconden inschatten hoeveel risico iemand heeft op diabetes. Onderzoekers van UMC Groningen beproefden de nieuwe test en zien er een belangrijke rol voor weggelegd. Volgens hen kan het artsen over de streep trekken om bijvoorbeeld wel of geen preventieve medicijnen voor te schrijven.

0 reacties

  1. Stopt je neus niet met bloeden, zoals bij Nina Pinzarrone? Arts legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen
    PREMIUM

    Stopt je neus niet met bloeden, zoals bij Nina Pinzarrone? Arts legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen

    Even leek het WK voor kunstschaatsster Nina Pinzarrone in het water te vallen door een hardnekkige bloedneus. Omdat het bloeden maar niet wou stoppen, werden enkele adertjes in haar neus dichtgebrand. Neus-keel-oorarts Thibaut Van Zele (UZ Gent) legt de meest voorkomende oorzaken van zo’n bloedneus uit en vertelt wat je best (niet) doet om het bloeden te stelpen: “Stop géén watjes of papieren zakdoekjes in je neusgaten.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.