Direct naar artikelinhoud
brexit

Ex-brexitminister Dominic Raab: “Met huidige brexitdeal kun je beter in de EU blijven”

Dominic Raab.Beeld AFP

Dominic Raab, tot voor kort brexitminister in de regering van Theresa May, maakt nogmaals brandhout van de deal die May sloot met de EU. Vooral de zogenaamde backstop, een soort noodscenario dat moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland, is een doorn in het oog.

“Het is niet dat ik ervoor pleit om in de EU te blijven”, klonk het op BBC Radio 4 vandaag. “Maar als je mij die voorwaarden voorschotelt, deze deal of het EU-lidmaatschap, ja, dan denk ik dat deze deal slechter is. We zouden gebonden blijven door dezelfde regels maar zonder zeggenschap.”

Het is vooral de backstop die Raab dwarszit. “De backstop  bindt het Verenigd Koninkrijk aan de douane-unie en de eenheidsmarkt zonder inspraak”, verduidelijkte Raab gisteren zijn positie in het parlement. “De grootste reden dat mensen stemden om de EU te verlaten was om democratisch zeggenschap over onze wetten terug te winnen. Is het dan niet de trieste maar onvermijdelijke realiteit dat de deal die nu voorligt net nog meer weggeeft?”

No deal

Nog volgens Raab zal de brexitdeal die nu voorligt nooit door het Britse parlement geraken. “Dan zullen enkele alternatieven op tafel komen”, klinkt het.

Eén van de alternatieven die besproken wordt in het Verenigd Koninkrijk is de zogenaamde ‘onderhandelde no-deal’. Die zou de Britten in staat stellen om bij het verstrijken van de deadline op 29 maart 2019 de brexit met een jaar uit te stellen. In ruil daarvoor zou het land nog een jaar langer bijdragen aan de EU betalen. Raab lijkt zo’n noodoplossing wel genegen maar meent dat de regering van Theresa May daar nu niet aan denkt. “Het is niet de weg die mijn voormalige collega’s hebben genomen.”

Raab nam vorige week ontslag uit de regering van Brits premier Theresa May uit onvrede met het voorlopig akkoord dat zij sloot met de Europese Unie. Hij werd opgevolgd door Stephen Barclay.

Lees ook

Lees ook
Beeld AFP

Spaanse premier dreigt brexitakkoord te blokkeren: “Veto als er geen verandering komt.”

Het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben een principeakkoord bereikt over hoe de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel eruit moet zien na de brexit.