Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Ter dood veroordeelde VUB-gastprof Djalali met spoed geopereerd

De Iraanse VUB-prof Ahmadreza Djalali.Beeld RV

De Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is afgelopen maandag met spoed geopereerd aan een geklemde liesbreuk. Na de operatie werd de ter dood veroordeelde Djalali onmiddellijk terug overgebracht naar de gevangenis waar hij al meer dan twee jaar zit.

Ahmadreza Djalali en zijn entourage eisten al langer dat de Iraanse wetenschapper medische hulp zou krijgen. Na enkele hongerstakingen was zijn fysieke toestand al langer verzwakt. Afgelopen maandag 19 november werd Djalali dringend geopereerd wegens een ingeklemde liesbreuk. Dat maakt zijn collega en spoedarts Gerlant Van Berlaer bekend. 

“Hij klonk erg erg zwak en ik kon hem nauwelijks horen”, zegt Van Berlaer, die telefonisch contact had met Djalali. “Elke beweging doet hem pijn. Toch zit hij nog liever in de gevangenis dan in het ziekenhuis, waar hij continu met handen en voeten was vastgeketend aan bed, ook vlak na de ingreep. Hij mocht niet bellen, niemand zien of spreken, en mocht zelfs nauwelijks naar toilet.”

Ahmadreza Djalali is twee jaar na zijn opsluiting onherkenbaar en uitgemergeld.Beeld BELGAONTHESPOT

Volgens Van Berlaer is de liesbreuk - een verzwakking in de spier- en buikwand, waardoor de darmen in een ‘breukzak’ buiten de buik terecht kunnen komen - het gevolg van zijn algehele verzwakking. 

De chirurg die de VUB-gastdocent opereerde wil de ingreep nu zaterdag 24 november graag opvolgen, maar Van Berlaer acht de kans zeer klein dat de Evin-gevangenis dat toelaat. “Zo blijft Iran zijn fundamentele mensenrechten keer op keer schenden. We roepen als collega-artsen onze ministers nogmaals op om hun Iraanse collega’s daarvoor op het matje te roepen”, verklaart Van Berlaer.

Lees ook

Vrouw van ter dood veroordeelde Iraanse VUB-wetenschapper begint ultieme campagne om man te redden: “Mijn 15-jarige dochter beleeft een nachtmerrie, mijn zoontje denkt dat papa op zakenreis is.”