Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Amerikaanse regering vraagt bondgenoten om Huawei in de ban te doen

Volgens de VS zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van apparatuur van Huawei.Beeld REUTERS

De Amerikaanse regering roept haar bondgenoten op om de Chinese smartphone- en netwerktechnologiegigant Huawei in de ban te doen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van goed ingelichte bronnen. De VS maken zich zorgen over risico's met cyberveiligheid rond Huawei.

De Verenigde Staten zouden contact gelegd hebben met landen zoals Duitsland, Italië en Japan om hen te wijzen op de risico's rond apparatuur van Huawei. Het bedrijf is een van 's werelds grootste smartphonefabrikanten en leveranciers van mobiele netwerktechnologie.

Washington zou volgens de zakenkrant ook overwegen om meer financiële steun te verlenen voor telecomontwikkeling in landen die geen gebruik maken van Huawei-apparatuur.

Veiligheidsrisico

De Amerikanen betichten Huawei al langer van te nauwe banden met de Chinese overheid. De VS vrezen dat de Chinese staat ook de macht heeft om gebruikersgegevens van Huawei in te kijken en zo Westerse consumenten, bedrijven en overheden mogelijk te bespioneren. Telefoons van Huawei zijn om die reden in de VS ook nauwelijks te krijgen. 

Huawei heeft altijd ontkend banden met de overheid te hebben. Ook een bewijs van eventuele achterdeurtjes in smartphones of andere toestellen is nog nooit gevonden. “Als bedrijf zijn we geschokt, dit is niet meer dan een politiek verhaal”, reageert woordvoerder Jurgen Thysmans van Huawei België. “Wij zijn zuiver op de graat. We zitten in een business waar vertrouwen heilig is.” Hij wijst er ook op dat de staatsveiligheid in België geen bewijzen vond voor de verdachtmakingen. 

De VS vrezen dat de Chinese staat de macht heeft om gebruikersgegevens van Huawei in te kijken

Desondanks hebben ook Australië en het Verenigd Koninkrijk al laten weten dat ze voorzichtig omspringen met apparatuur van Huawei. Zo mag Huawei in Australië niet werken aan een mobiel 5G-netwerk en ligt de Chinese gigant in het Verenigd Koninkrijk eveneens al langer onder het vergrootglas.