Geen gedoe meer met 1 en 2 cent: verplicht afronden bij cash betalingen vanaf december

De ministerraad keurde vandaag een wetsontwerp van vice-eersteminister en minister van Economie Kris Peeters goed dat voorziet in een verplichte afronding van cashbetalingen tot op 5 cent. De maatregel gaat in december volgend jaar in. “We houden ondertussen de prijzen nauw in het oog.”

pom

Kris Peeters: “De kleine eurocenten van 1 en 2 cent worden door veel handelaars en consumenten als storend ervaren. Omdat ze meer worden opgepot dan gebruikt, ontstond er enkele maanden geleden zelfs een schaarste. Handelaars kunnen al sinds 2014 bedragen afronden, maar van die mogelijkheid maken ze maar weinig gebruik. Niemand wil blijkbaar de eerste zijn die met afronden begint. Daarom maken we de afronding bij cashbetalingen nu verplicht. De handelaarsorganisaties steunen die maatregel. Afhankelijk van het bedrag wordt naar boven of beneden afgerond. Gemiddeld zal de consument dus niet meer betalen dan vandaag.”

Volgens een recente rondvraag van het Neutraal Syndycaat van Zelfstandigen waren maar weinig handelaars die gebruikmaakten van de mogelijkheid om af te ronden.

Voortaan verplicht

Als oplossing voert minister Peeters nu een verplichte afronding in voor cashbetalingen. Op die manier is er geen onduidelijkheid meer en hoeven handelaars zich geen zorgen te maken over negatieve publiciteit. De afronding gebeurt steeds op de totaalsom. Zowel het afgeronde als niet-afgeronde bedrag zullen steeds op het kasticket moeten staan. Afhankelijk van het totaalbedrag wordt de som naar boven of beneden afgerond. De consument zal gemiddeld dus evenveel betalen. Toen de eerste afrondingsregels werden ingevoerd, toonde een studie van de Nationale Bank aan dat de afrondingen nauwelijks effect hebben op de inflatie – de stijging van de prijzen van goederen en diensten. Ook de Europese Centrale Bank deelt die analyse.

Voor elektronische betalingen verandert er niets: handelaars kunnen daar, zoals nu het geval is, afronden tot op 5 cent maar zijn dat niet verplicht.

De afrondingsregels:

-1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent

-3 en 4 cent worden verhoogd tot 5 cent

-6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent

-8 en 9 cent worden verhoogd tot 10 cent.

Prijscontrole

Zoals bovenstaand lijstje aangeeft, die de handelaar voordeel wanneer de klant iets koopt waarvan de prijs eindigt op 8 of 8 cent. Slimme handelaars kunnen snel de prijzen naar die hoogte optrekken. “Maar dat zal niet gebeuren”, zegt Kris Peeters. “Ik heb het Prijzenobservatorium gevraagd dor prijzen in het oog te houden en waakzaam te zijn voor verdachte prijsverhogingen toto 3 en 4 of 8 en 9 cent. De consument kan gerust zijn: er wordt niet met de prijzen gesjoemeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER