© BELGA

Wordt vader van overleden Jonathan Jacob vervolgd voor perslek?

Moet Jan Jacob terechtstaan omdat hij videobeelden uit een gerechtelijk dossier heeft doorgespeeld aan VRT-journalisten? Daarover beslist vandaag de kamer van inbeschuldigingstelling.

JONATHAN BERNAERTS

Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een politiecel in Mortsel na een tussenkomst van het Bijzonder Bijstandsteam van de lokale politie van Antwerpen. Hij was daar beland nadat het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout hem had weggestuurd omdat hij zich agressief opstelde. Hij was onder invloed van amfetamines.

Nadat de zaak verwezen was naar de rechtbank had vader Jan Jacob camerabeelden uit de cel aan het reportageprogramma Panorama bezorgd. Hij wilde daarmee zaken aanklagen die volgens hem waren misgelopen in het onderzoek. Het Bijzonder Bijstandsteam diende in mei 2013 klacht met burgerlijke partijstelling in tegen Jan Jacob, een jaar later werd hij in verdenking gesteld wegens misbruik van zijn inzagerecht in het strafdossier.

De raadkamer stelde hem vorig jaar echter buiten vervolging: hij had het onderzoek niet gehinderd met het lekken van de beelden en ook de privacy van de agenten werd niet geschonden. De leden van het Bijzonder Bijstandsteam gingen in beroep tegen die beslissing. “Wij blijven erbij dat het lekken van die beelden een fundamentele schending uitmaakt van het geheim van het strafonderzoek. Mijn cliënten zijn hun recht op een eerlijk proces daardoor quasi verloren”, stelt advocaat Jan De Man.

Vandaag beslist de kamer van inbeschuldigingstelling of Jan Jacob zich moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Het parket-generaal vorderde eerder al de buitenvervolgingstelling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER