© BFM, rr

Maxim (23) en Tuncay (22) sterven na testrit met BMW van 150.000 euro

Een zware crash op de A12 heeft vrijdagnacht het leven gekost aan twee boezemvrienden. Bestuurder Tuncay Teker (22) en passagier Maxim Feryn (23), zoon van rallyrijder Pascal Feryn, bekochten een testritje in een snelle BMW met hun leven. Het gerecht vermoedt een nachtelijke straatrace.

Pieter Huyberechts en Jonathan Bernaerts

Een testwagen was het, de BMW i8 waarmee de twintigers vrijdagnacht op pad waren. Een exclusieve wagen met een prijskaartje van 150.000 euro, die Maxim Feryn (23) even mocht uitproberen. Diep na middernacht besloot hij een ritje te maken samen met drie vrienden, onder wie Tuncay Teker (22). Die wou absoluut zelf eens met de BMW i8 rijden, dus nam hij het stuur over van Maxim en gaf hij de sleutels van zijn eigen wagen, een BMW 1 Coupe, aan de andere twee vrienden. Samen vertrokken de twee BMW’s met bestemming Antwerpen. “Er werd ontzettend snel gereden”, zegt een gerechtelijke bron.

© BFM

Bij het buitenkomen van de Rupeltunnel, op de A12 in Boom, liep het om 2.15 uur fout bij het inhalen. De twee BMW’s raakten elkaar lichtjes. Tuncay Teker en Maxim Feryn crashten tegen een verlichtingspaal op de middenberm. Hun auto brak in drie stukken, de brokstukken lagen meters ver over het hele wegdek verspreid. Maxim was op slag dood, Tuncay overleed in het ziekenhuis aan de zware verwondingen.

Ook de tweede BMW crashte met hoge snelheid. Het voertuig ging overkop, maar de inzittenden, onder wie een neef van Maxim Feryn, kwamen er met relatief lichte verwondingen van af.

De precieze omstandigheden van het ongeval blijven voorlopig onduidelijk. Van alcoholintoxicatie is geen sprake, de twintigers hadden niet gedronken. Wel heeft het Antwerpse gerecht sterke aanwijzingen dat de vrienden een straatrace hielden. “De twee wagens hebben elkaar verschillende malen voorbijgestoken op de A12”, klinkt het.

Team van Koen Wauters

© BELGA

Maxim Feryn is de zoon van zakenman Pascal Feryn. Die runt een bedrijf in garagepoorten in Kapelle-op-den-Bos en is gekend als succesvol rallyrijder. Zo reed hij meermaals de Dakar Rally, onder meer als teamgenoot van Clouseau-zanger Koen Wauters.

Maxim assisteerde zijn vader verschillende keren tijdens internationale rally’s. Het was niet ongebruikelijk dat de familie ­Feryn, echte autoliefhebbers, een sport­wagen een weekendje testte.

Vader Pascal was te aangeslagen om te reageren, maar benadrukte wel dat zoon Maxim niet aan het stuur zat. “Ze zijn heel diep geraakt door het overlijden van Maxim”, reageerde voormalig sportjournalist Eric Dupain in naam van de familie. “Ze zijn hun zoon kwijt en zoeken zelf nog uit wat er juist gebeurd is.”

Lees er maandag meer over in Gazet van Antwerpen

Zoon (23) van rallypiloot komt samen met vriend om bij zware crash in Rupeltunnel

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Twee twintigers uit regio Mechelen hebben vrijdagnacht het leven gelaten bij een horrorcrash op de A12 in Boom. Een van hen is de 23-jarige zoon van rallypiloot Pascal Feryn uit Kapelle-op-den-Bos, het andere slachtoffer is 22 en komt uit Willebroek. Er vielen ook twee gewonden. Alles wijst erop dat er een straatrace werd gehouden, al wil het parket dat niet bevestigen.

Het drama gebeurde om 2.15u aan de Rupeltunnel in de richting van Antwerpen. Twee wagens die elkaar achtervolgden raakten elkaar tegen hoge snelheid bij het buitenkomen van de tunnel.

BMW i8

De crash was enorm. Een exclusieve BMW i8 (kostprijs: een slordige 140.000 euro) sloeg te pletter tegen een verlichtingspaal op de middenberm. De auto brak in drie stukken. Brokstukken lagen verdeeld over de hele rijbaan.

© Belga

Twee inzittenden, mannen van 22 en 23 jaar uit regio Mechelen, overleefden de klap niet. De inzittende was op slag dood. De chauffeur werd in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij overleed. Het gaat om de 23-jarige Maxim Feryn en een 22-jarige jongen uit Willebroek. Maxim is de zoon van zakenman Pascal Feryn, die ook al deelnam aan de Dakar Rally, samen met Koen Wauters.

De andere wagen, eveneens een BMW, ging over de kop. Twee inzittenden raakten lichtgewond.

Veel te hoge snelheid

Naar de precieze omstandigheden van de crash is het voorlopig gissen. Sporenonderzoek en de vaststellingen van de deskundige van het parket moeten meer duidelijkheid brengen. Vaststaat dat de twee auto’s tegen veel te hoge snelheid reden. Dat er een straatrace werd gehouden, wil het parket niet bevestigen. Van alcoholintoxicatie zou op het eerste zicht geen sprake zijn.

Het ongeval zorgde zaterdagochtend voor heel wat hinder op de weg. De A12 was urenlang in beide richtingen afgesloten. Rond 7.15 uur kon het verkeer hervatten in de richting van Antwerpen, rond 8 uur was dat ook het geval in de omgekeerde richting. De linkerrijstrook in beide richtingen bleef enkele uren gesloten in beide richtingen voor herstellingswerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER