Meteen vier keer meer bezoekers voor Lam Gods: “Die zuiverheid: fantastisch!”

© fvv

De acht buitenpanelen van Het Lam Gods zijn prachtig gerestaureerd en dat hebben ze afgelopen weekend gemerkt in de Sint-Baafskathedraal. Het was er vier keer zo druk als tijdens andere weekends. “Die schaduwen, die kleuren, die zuiverheid: fantastisch!”

Sander Luyten

“Ik ben gaan kijken in het MSK toen de panelen op hun slechtst stonden en was gechoqueerd. Ik durfde niet meer opnieuw te gaan kijken en vroeg me af of ze dat nog wel goed gingen krijgen. Maar zie nu. Het is alsof je met een teletijdmachine terug naar 1432 gaat en de gebroeders Van Eyck net klaar zijn. Het Lam Gods straalt licht uit, heeft plots zo veel diepte en zuiverheid. Het is in al zijn glorie hersteld.”

Johan Anthonis, de man die in de Sint-Baafskathedraal de kaartjes verkoopt voor de kamer waar Het Lam Gods hangt, steekt zijn bewondering voor het werk van de restaurateurs niet onder stoelen of banken. En hij is niet alleen, zaterdag. Bijna 4.000 bezoekers, vier keer meer dan normaal, kwamen afgelopen weekend de gerestaureerde buitenpanelen bekijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen