Na valse dakwerkers, nu ook betrapte inbrekers weer snel op vrije voeten: “Het is de schuld van de rechters”

© ssj

Voor de tweede keer op korte tijd zet een beslissing van een Brusselse onderzoeksrechter kwaad bloed. Nadat vorige week nog valse dakwerkers zonder gevolgen werden vrijgelaten, lopen nu ook inbrekers kort na hun arrestatie alweer op vrije voeten.

Joost Van Liefferinge

Het was schrikken afgelopen dinsdagavond voor buurtbewoners van de Lenniksebaan op de grens van Vlezenbeek met Itterbeek. Niet alleen hing er lange tijd een politiehelikopter in de lucht, ook op de grond was er heel wat beweging met een af- en aanrijden van verschillende interventiepatrouilles van de politiezones Dilbeek en Zennevallei. Allen met één doel: verdachten klissen die werden betrapt bij een inbraak. “Toen de politie ter plaatse kwam, zagen ze vier personen wegvluchten”, doet Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde het verhaal. “Twee mannen konden vrijwel onmiddellijk onderschept worden. Een derde pas na een uur zoeken. De politiehelikopter is nog tussengekomen voor de zoektocht naar de vierde verdachte, maar dat leverde ondanks alle inspanningen geen resultaat op.”

Slag in gezicht

De drie verdachten, van 23, 18 en 16 jaar oud, die bij de kraag werden gevat zijn allen afkomstig van Brussel. De twee meerderjarigen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en zijn na verhoor opnieuw vrijgelaten. Het is niet duidelijk hoe het de minderjarige verdachte verging.

LEES OOK. Burgemeester woedend over vrijlating valse dakwerkers door Franstalige rechter: "Hier bestaat een term voor: schuldig verzuim"

Het parket Halle-Vilvoorde kon niet meedelen of de meerderjarigen werden vrijgelaten onder bepaalde voorwaarden. Al doet dat er voor burgemeester Willy Segers (N-VA) helemaal niet toe. Voor hem is het alweer een stevige slag in het gezicht. De tweede op korte tijd, want vorige week werden nog drie valse dakwerkers die in Dilbeek werden opgepakt, zonder gevolgen vrijgelaten.

Fout signaal

“Dit is alweer een bijzonder fout signaal. Het is het gevolg van de gebrekkige splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde die het mogelijk maakt dat Franstalige onderzoeksrechters en rechtbanken in Brussel blijven beslissen over verdachten die zijn opgepakt in ons arrondissement”, zegt Segers. “Zij zijn eerder bezig met de grootstedelijke problemen en hebben vaak geen tijd en ook geen voeling met de problematiek in de Vlaamse rand. Dit is bijzonder demotiverend voor onze politiemensen die zich dag in dag uit inzetten en dagelijks hun leven riskeren voor onze veiligheid. Ik zal dit immense probleem dan ook blijven aankaarten, tot er hopelijk eens verandering in komt. Een eigen correctionele rechtbank voor Halle-Vilvoorde zou al een deel van de oplossing zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen