Styling: Farah El Bastani, photo: Sophie Rata

"Modest fashion gaat niét over de hoofddoek", maar wat is deze stijl wel?

"Modest fashion": heeft u er al van gehoord? Deze kledingsstijl voor vrouwen die er bewust voor kiezen om wat meer huid te bedekken, is aan een opmars bezig. Via sociale media, waar mode-influencers uit de hele wereld elkaar vinden, maar ook offline. Ketens als H&M hebben al een "modest" capsulecollectie uitgebracht, en sommige webshops specialiseren zich in "modest" kledij. Gisteren werd niet toevallig in modestad Antwerpen het eerste Modest Fashion Forum in ons land georganiseerd. VRT NWS sprak met Kaat Debo, directeur van het ModeMuseum en mode-influencer Sarah Dimani.

Sarah Dimani (@saraahdii op Instagram) was in 2015 het eerste vrouwelijke model ooit met een hoofddoek op de cover van weekblad Flair. "Iets waar ik positieve reacties op heb gekregen, maar ook heel lelijke. Een hoofddoek zo in beeld brengen was controversieel, en ongezien."

Sarah kleedt zich "modest" en vertelt daar online over. "Via sociale media kan je makkelijk wereldwijd in mensen hun kleerkast kijken. Daar haal ik inspiratie uit. En zo heb ik gemerkt dat de stijl waarin ik me kleed, bekender wordt en vaker gedragen wordt. Al weten veel mensen nog niet wat "modest fashion" is, of hebben ze er een verkeerd beeld van. Want het gaat niet om het dragen van een hoofddoek, of lange rokken. En het is ook niet typisch voor moslima's."

Over "modest fashion" bestaan veel misverstanden. Het is niet enkel iets voor moslima's, en het draait niet rond het dragen van een hoofddoek of lange rokken.

Sarah Dimani, mode-influencer

Wat is "modest fashion" dan wel? "Het basisprincipe is simpel: je kiest voor kledij die is ontworpen om minder blote huid te tonen. Of je combineert kledingstukken met dat doel voor ogen. Het gaat dus niet over religieuze kledingvoorschriften, of hoe iemand zich moét kleden. Het is iemands persoonlijke keuze om minder huid te tonen, en iedereen interpreteert dat anders", zegt ze. "Sommige vrouwen dragen altijd lange of brede mouwen, anderen kiezen ervoor om hun ellebogen en knieën altijd te bedekken."

Meghan Markle

Hoewel de term "modest fashion" niet algemeen bekend is, is de stijl op zich dat wel, door enkele bekende voorbeelden. "Het is zeker zo dat religieuze vrouwen hun gading hierin vinden. Denk bijvoorbeeld aan de joodse gemeenschap. Maar ook vrouwen in koninklijke kringen, zoals koningin Mathilde, of Meghan Markle, kleden zich "modest". Bescheiden dus, maar altijd modieus en vrouwelijk", zegt Dimani. "Ook vrouwelijke CEO's en ministers zullen geneigd zijn om zich zo te kleden. En vrouwen die zich onzeker voelen, of een huid- of zonneallergie hebben doen dat ook."

Bron: AP en Belga

Ik wil als influencer mensen leren hoe we onze diversiteit kunnen omarmen in plaats van ze te negeren.

Sarah Dimani, mode-influencer

"Modest fashion" bekend maken bij een groter publiek: dat is Dimani's bedoeling. "Stilaan komt er een kentering. Zo ben ik te zien in een campagne van Brussels Airport, in "modest" kledij en met hoofddoek. Ik merk ook dat er webshops zijn die zich hierin specialiseren. En dat H&M bijvoorbeeld al een  "modest" capsulecollectie heeft uitgebracht, die tijdelijk beschikbaar was, en Dolce & Gabbana ook. Op die manier evolueren we naar een ander beeld van vrouwen in de media en in reclamecampagnes. Een beeld waarin méér vrouwen zich herkennen. Want wat "modest fashion" zo mooi maakt, is de verbindende factor. Het overstijgt cultuur en religie."

Modemuseum: "Modest fashion is niet nieuw, maar het past in de evolutie naar meer diversiteit"

Het Modest Fashion Forum is een initiatief van online community MVSLIM, en krijgt de steun van het Antwerpse ModeMuseum. "Antwerpen is een superdiverse stad en dat willen we tonen in onze werking als museum", vertelt museumdirecteur Kaat Debo, die het ModeMuseum opener en diverser wil maken. 

"Wij hebben door onze geschiedenis in het museum een collectie West-Europese mode en textiel. Maar we willen ook inspelen op wat er leeft in het straatbeeld. En "modest fashion" hoort daarbij, zegt ze. "Op sociale media hebben veel jonge vrouwen hierin een belangrijke stem. Ik hoor de roep om de vrijheid om je te kleden zoals je wil, zonder strikte regels en zonder iemand uit te sluiten. Het is vaak een beladen verhaal, maar inspirerend."

"Modest fashion" draait rond de vrijheid om je te kleden zoals je dat wil, zonder iemand uit te sluiten. Japanse designers werkten al rond dat principe in de jaren 80.

Kaat Debo, directeur Modemuseum

Debo benadrukt dat de stijlelementen in "modest fashion" niet nieuw zijn. "Vanuit hun culturele achtergrond kozen Japanse ontwerpers in de jaren 80 al voor "modest fashion" in de Parijse modewereld. Merken als Yamamoto en "Comme des garçons" brachten kledingstukken die het lichaam eerder bedekken en duidelijk refereren aan de traditionele Japanse kleding zoals de kimono.  Een kimono benadrukt de hals, die in de Japanse cultuur wordt beschouwd als een sensueel lichaamsdeel. In tegenstelling tot een westerse vrouwbeeld dat eerder de taille of het decolleté accentueert."

De roep om meer aandacht voor "modest fashion" past volgens Debo in de algemene trend naar meer diversiteit in de mode. "Het klassieke schoonheidsideaal wordt vaker in vraag gesteld. We zien plussizemodellen op de catwalk. En er wordt gesproken over transgenders of oudere modellen, al blijven heel magere en jonge meisjes nog de norm. We moeten ons bewust zijn van de sterke dominantie van het westerse lichaamsbeeld, en onze mogelijkheid als modewereld om dat te doorbreken."

Styling: Farah El Bastani, photo: Sophie Rata

Meest gelezen