Nederlander geeft Leopold I zijn degen terug

© mma

Het standbeeld van Leopold I heeft weer een sabel. De degen werd de koning in 2011 afhandig gemaakt door een groepering die opkomt voor illegalen.

mma

De eerste koning der Belgen ziet er sinds zondag weer een stuk krijgshaftiger uit. Leopold kreeg zijn sabel terug die de groepering Les Sans Papiers hem vijf jaar geleden afhandig maakte.

In een e-mailbericht aan de redactie van de televisiezender VTM eisten de Sans Papiers op 23 maart 2011 de diefstal van de degen op. Vreemd genoeg had niemand voordien opgemerkt dat Leopold van zijn sabel ontdaan was. Nog eigenaardiger is dat blijkbaar ook geen mens gehoord had hoe de daders de degen aan het doorzagen waren.

Les Sans Papiers eisten in de mail de regularisatie van iedereen die daarom vroeg. De verminking van het standbeeld van Leopold was symbolisch. Ook hij kwam volgens de actievoerders “illegaal” ons land binnen. Van de sabel bleef nog een stompje over.

Sinds zondag is het beeld weer in al zijn glorie hersteld. Het gemeentebestuur van De Panne gaf de opdracht om een nieuwe bronzen degen te maken aan kunstenares Monique Mol uit Beauvoorde, die het werkje liet uitvoeren door haar vaste Nederlandse bronsgieter, Hans Steylaert uit Waardenburg. Hij laste de sabel aan de linkerhand van Leopold I en patineerde de degen nadien in dezelfde groene kleur als de rest van het standbeeld.

Het standbeeld staat op het einde van de Leopold I Esplanade, net voor het strand. Het herinnert eraan dat Leopold I hier op 17 juli 1831 in ons land arriveerde, na een koetstocht vanuit Calais.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen