Direct naar artikelinhoud
Gele hesjes

Tweede nacht op rij relletjes in Charleroi: “Hun doel is om winkels te plunderen”

Tweede nacht op rij relletjes in Charleroi: “Hun doel is om winkels te plunderen”
Beeld La Libre

Voor de tweede opeenvolgende nacht zijn in Charleroi relletjes ontstaan. Het gaat om amokmakers die de actie tegen de hoge brandstofprijzen misbruiken om keet te schoppen. De ‘gele hesjes’ voeren intussen op meerdere plaatsen in het zuiden van het land opnieuw actie. Er is sprake van verschillende filterblokkades. 

Volgens de politie is het door toedoen van circa honderd relschoppers op het Jules Hiérnauxplein, rond het Marsupilami-standbeeld, uit de hand gelopen. Leden van de oproerpolitie raakten lichtgewond, politiewoordvoerder David Quinaux sprak van een veldslag. Op een bepaald moment werden agenten zelfs bekogeld met biljartballen en werd er met molotovcocktails naar politievoertuigen gegooid. 

Er werden ook vernielingen aangebracht aan een Fortis-bank, een sportwinkel en de toegang tot een winkelcentrum. “Hun doel is duidelijk om onder het voorwendsel van een manifestatie winkels te plunderen”, aldus Quinaux. Het standbeeld bleef gespaard, maar er is veel schade aangericht rond het plein.

Versterking uit Antwerpen
Agenten uit Antwerpen kwamen versterking bieden. Uiteindelijk had de politie na de inzet van een waterkanon de situatie rond 4 uur weer onder controle. Er werden twee meerderjarigen opgepakt, ze dienen nog te worden verhoord. Drie verdachten werden ook administratief aangehouden. “We keerden naar huis met enkele beschadigde voertuigen en een lichtgewonde collega”, klinkt het op de Twitteraccount van de Antwerpse politie.

Twitter bericht wordt geladen...

“De federale politie heeft niet veel middelen meer. Meer en meer staat lokale politie elkaar bij”, aldus Quinaux. Vanavond zullen de ordetroepen alvast massaal aanwezig zijn. Relschoppers zullen hopelijk geïdentificeerd kunnen worden via camerabeelden.

Filterblokkades
Iets voor 13 uur maakte de politie gewag van twee filterblokkades. Die op de N57 Zinnik-Lessen tussen Aat en Lessen (Henegouwen), die vanmorgen werd opgeworpen, is er nog steeds. De manifestanten plaatsten voorts een nieuwe blokkade op de N4 op het rondpunt aan het WEX van Marche-en-Famenne in de richting van Luxemburg.

De blokkades op de N89 Vielsalm-Bouillon ter hoogte van Libramont aan het rondpunt naar de E411 (provincie Luxemburg) en op de N5 Philippeville-Couvin ter hoogte van Frasnes-lez-Couvin (provincie Namen) worden niet meer vermeld. 

Verscheidene ‘gele hesjes’ voerden vorige nacht ook actie op de luchthaven van Bierset: vrachtwagens werden er geblokkeerd en slechts één per één doorgelaten. In het Luikse zijn er protesten in Wandre en Sclessin. Een dertigtal actievoerders blokkeren er brandstofdepots. Twee bestuurders die een langzaamaanactie voerden op de weg tussen Tihange en Villers-le-Bouillet werden opgepakt. 

Ook in Binche, Pommeroeul en Erquelinnes ontstond er protest. Deze ochtend werd in Anderlues (Henegeouwen) nog een winkel van de Action-keten geblokkeerd.

Voetbal
In Luik wordt vanavond ook gevoetbald. Om 18 uur speelt Standard tegen Eupen. Het stadion ligt er naast een brandstofdepot. Er zijn afspraken gemaakt om de aanwezigheid van de ordediensten op de match niet te verstoren.

Dit weekend zullen een aantal brandstofdepots in Wallonië uit veiligheidsoverwegingen overigens gesloten blijven. Andere gaan wel open. 's Nachts zullen alle depots gesloten blijven, klinkt het bij brandstoffenfederatie Brafco.