Ondertussen in Parijs: traangas en waterkanon om 5.000 betogers in bedwang te houden

Duizenden mensen betogen in Parijs tegen dure brandstofprijzen na een oproep om de Franse hoofdstad vandaag te blokkeren. Zaterdagvoormiddag was het alleszins al onrustig. 5.000 mensen hebben zich verzameld op de Champs Elysées, over heel Frankrijk zijn er 23.000 gele hesjes op de been.

Kristof Simoens

Het aanhoudende protest tegen de hoge brandstofprijzen gaat een beslissend weekend in. Via sociale media regende het oproepen om vandaag, ­zaterdag, Parijs plat te leggen. “Parijs, waar de regering zit, waar het Elysée is”, zegt Eric Drouet, een van de ­drijvende krachten achter het volksprotest. Op zijn Facebook­pagina hadden 35.000 mensen hun komst bevestigd en hadden nog eens 217.000 Fransen hun interesse laten blijken.

Zaterdagvoormiddag bleken er in Parijs zelf 8.000 mensen op de been. 5.000 van hen bevonden zich op de Champs Elysées. Over heel Frankrijk gaat het over 23.000 demonstranten. De cijfers wijzen volgens de minister op een “verzwakking van de beweging”, die een week geleden op hetzelfde tijdstip nog 124.000 mensen op de been bracht.

Naar het Elysée

De duizenden gele hesjes die verzamelden op de Champs Elysées werden geblokkeerd door de politie. Tegen demonstranten die ondanks de blokkade toch probeerden te protesteren of die door de blokkade probeerden te dringen, werden het waterkanon en traangas ingezet.

Volgens de politie zijn een honderdtal leden van extreemrechts geïnfiltreerd tussen de betogers om de ordediensten te bestoken. Op beelden is te zien hoe betogers ook kasseien proberen los te wrikken. Er werd ook gegooid met straatmeubilair.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER