Direct naar artikelinhoud
Podcast

Deze elfjarige stelt pertinente levensvragen, en komt zelf met antwoorden

Deze elfjarige stelt pertinente levensvragen, en komt zelf met antwoorden
Beeld rv

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Tai Asks Why, een inkijk in de levensvragen van een overdreven nieuwsgierige elfjarige en zijn fascinerende zoektocht naar antwoorden.

Wat gebeurt er met ons nadat we doodgaan? Hoe kunnen we het klimaat redden? Wat is liefde? Moeten we ons buikgevoel vertrouwen? Waarom dromen we? Het zijn maar enkele van de grote levensvragen die we ons vroeg of laat allemaal stellen - of we nu elf of zestig jaar oud zijn. Maar het wordt pas echt interessant als we deze essentiële vragen gesteld én opgelost zien (of horen) door een kind. Tai Poole, een uitzonderlijk clevere Canadese jongen van elf met een disproportionele interesse in wetenschap en filosofie, stelde ze het afgelopen jaar stuk voor stuk in zijn podcastreeks Tai Asks Why. Het eindresultaat biedt niet alleen een interessant en leerrijk antwoord op de existentiële vragen, maar tegelijk ook een wonderlijk avontuurlijke trip in de psyche en leefwereld van een prille tiener.

In aflevering één onderzoekt Tai of hij al dan niet zijn buikgevoel mag vertrouwen. Aanleiding is een hartverscheurende keuze: neemt hij een koekje, of gaat hij toch maar voor het snoepje? Met een opnametoestel dat geen seconde van zijn zijde wijkt, vraagt hij raad aan zijn broer, en die adviseert om op z’n buikgevoel te vertrouwen. Reden genoeg voor elfjarige Tai om tientallen vragen te stellen aan dokters, psychologen en uiteindelijk aan zijn mama: wat is dat buikgevoel? Zit in zijn buik een deel van zijn brein? Kan je buikgevoel in diverse situaties inschatten of er gevaar is? Het resultaat geeft je als luisteraar niet alleen het antwoord op de initiële vraag: bestaat er echt zoiets als buikgevoel. Je krijgt ook een formidabel inzicht in hoe het brein van een kind werkt. Verwondering, eindeloze interesse, een obsessieve drang naar kennis en feiten: het maakt deze podcast een lust voor het oor.

De grote vragen des levens passeren aflevering na aflevering de revue. Zo gaat aflevering twee over hoe liefde precies werkt. Tai kent liefde in de onvoorwaardelijke vorm voor zijn moeder, maar onlangs voelde hij ook iets wat op liefde leek, toen hij op de speelplaats een meisje ontmoette. En opnieuw gaat Tai op zoek binnen zijn leefwereld, bij onderzoekers en in dit geval ook bij een filosoof, om zijn niet aflatende dorst naar kennis te laven. Het resultaat van Tai’s zoektochten bespreekt hij met z’n kleine broertje en mama, en elke aflevering sluit hij af zoals een echte elfjarige dat doet: hij verwerkt ze in een zelf gezongen lied aan het einde van elke aflevering.

‘Tai Asks Why’ doet ons terugdenken aan onze kindertijd vol verwondering, (h)eerlijke naïviteit en onze oncontroleerbare drang om alles te weten

Tai Asks Why doet ons alvast terugdenken aan onze kindertijd vol verwondering, (h)eerlijke naïviteit en onze oncontroleerbare drang om alles te weten. Er zijn veel podcasts voor kinderen voorhanden, maar deze is bijzonder omdat Tai zelf talloze uren het opnametoestel heeft vastgehouden, en de volwassenen bij de Canadese omroep CBC enkel instonden voor de productie en montage en een stuk van de research. Hij is ook bijzonder leuk om als volwassene mee te luisteren met de leefwereld van kind. Tai’s persoonlijkheid en de pertinente vragen die hij stelt maken de podcast meer dan de moeite.

Luister via iTunes, Spotify en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. cbc.ca