Europese leiders keuren Brexit-akkoord goed in Brussel

De Europese leiders hebben in Brussel het ontwerpakkoord voor de Brexit goedgekeurd. Dat is zoals verwacht. De moeilijkste horde voor Brits premier Theresa May moet nog komen, wanneer ze haar eigen parlement moet overtuigen van het akkoord.

lbo

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 overige lidstaten van de Europese Unie hebben het echtscheidingsakkoord met Groot-Brittannië en een politieke verklaring over de toekomstige relaties ondersteund. Dat heeft Europees president Donald Tusk meegedeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tusk leidt zondagochtend een buitengewone top in Brussel waar de Europese leiders hun fiat moesten geven voor het akkoord over de boedelscheiding met Groot-Brittannië en een politieke verklaring over de relaties na het Britse vertrek. Dat gebeurde in ijltempo. Na amper een halfuur tweette de Europese president dat de leiders het licht op groen zetten.

(Lees verder onder de video)

“Best mogelijke akkoord”

Premier Charles Michel noemt het akkoord “het best mogelijke gezien de omstandigheden”. Ook Europees Commissievoorzitter had het al “het beste mogelijke akkoord genoemd”.

“Wat op tafel ligt, is de vrucht van een gigantisch werk”, zei premier Michel. “Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat ook het Britse parlement deze tekst moet goedkeuren”, benadrukte Michel. “Dat is het moment van de waarheid. Ik hoop dat de tekst goedgekeurd geraakt. Ik ben niet zeker, maar ik hoop het.”

© AFP

Net als verschillende andere leiders weigerde Michel in te gaan op de vraag wat er gebeurt als het Lagerhuis het akkoord verwerpt. “Ik ben niet van plan een antwoord te geven op hypothetische vragen”, zei hij. “Maar ik heb niet de indruk dat er nog marge bestaat.”

Tweede deel wordt moeilijker

In het tweede bedrijf van de top schuift de Britse premier Theresa May aan. Ze zal zich met de Europese leiders beraden over de volgende stappen in het echtscheidingsproces. Het grootste obstakel belooft dus de goedkeuring in het Britse parlement te worden. Zowel de oppositiepartijen als een deel van de conservatieve achterban van May kant zich tegen de deal. Keurt het Britse parlement het Brexit-akkoord goed, dan kunnen de onderhandelingen van start gaan over de toekomstige Brits-Europese handelsrelaties.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben zondag voor aanvang van de buitengewone top de Britse parlementsleden opgeroepen om hun fiat te geven voor het echtscheidingsverdrag met de Europese Unie. “Als ik een Brits parlementslid zou zijn, zou ik dit goedkeuren”, zo verwoordde de Nederlandse premier Mark Rutte het.

Ook EU-onderhandelaar Michel Barnier deed al zo’n oproep. “Het is nu tijd dat iedereen - iedereen - zijn verantwoordelijkheid neemt”, zei hij. “Deze deal is noodzakelijk om vertrouwen te bouwen tussen de EU en het VK na de Brexit.”

29 maart 2019

Het echtscheidingsakkoord moet ervoor zorgen dat Groot-Brittannië op 29 maart 2019 op een geordende manier de Europese Unie verlaat. Het regelt onder meer de rechten van Europese burgers op het Britse eiland, de financiële afwikkeling van het Britse lidmaatschap en bevat een vangnet dat garandeert dat er geen grenscontroles zullen ontstaan tussen Ierland en Noord-Ierland. Behalve het Britse Parlement, moet ook het Europese Parlement het Brexit-akkoord goedkeuren. Die stemming vindt begin 2019 plaats en zal wellicht op een ‘ja’ uitdraaien, zei voorzitter Antonio Tajani zondag.

Eenmaal het Brexit-akkoord definitief wordt goedgekeurd, treedt een overgangsperiode tot eind 2020 in werking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER