Laatste koning van Rwanda is overleden

Kigeli V Ndahindurwa, de laatste koning of mwami van Rwanda, is overleden. Hij was 80 jaar oud en leefde sinds 1960 in ballingschap, na een conflict met de Belgische koloniale autoriteiten over de onafhankelijkheid van Rwanda.
© World History Archive/Ann Ronan Collection - www.belgaimage.be

Kigeli V, geboren als Jean-Baptiste Ndahindurwa, volgde in 1959 zijn halfbroer Mutara III op als mwami, de traditionele Tutsi-koning van het Rwandese deel van wat toen nog het Belgische mandaatgebied Rwanda-Urundi heette. De Hutu-meerderheid in Rwanda keerde zich toen tegen de Tutsi-elite.

De verkiezingsoverwinning van de nationalistische Hutu-partij in de door de Belgen gecontroleerde verkiezingen mondde in 1960 echter uit in een Hutu-revolte, waarbij Kigeli van de macht werd verdreven. Veel Tutsi's vluchtten toen naar het buitenland, ook de mwami. Het Hutu-regime in Rwanda zou standhouden tot 1994.

Rwanda schafte de monarchie definitief af in 1961. Kigeli V leefde noodgedwongen in ballingschap, aanvankelijk in een aantal Afrikaanse landen, en vanaf 1992 in de Verenigde Staten.

Een terugkeer naar zijn land na de machtsovername door de Tutsi's in 1994 bleek onmogelijk. Het regerende Rwandees Patriottisch Front wilde hem als gewoon burger wel gedogen, maar Kigeli V wou als monarch naar zijn land terugkeren.

"Het is met een zwaar gemoed dat we u melden dat zijne majesteit koning Kigeli V Ndahindurwa, de laatste koning van Rwanda, vanmorgen vroeg is overleden", staat te lezen op de website van Kigeli. "Hij was een vrome en toegewijde gelovige en laatste gezalfde katholieke vorst die het land heeft geregeerd." Waar de laatste koning van Rwanda zijn laatste rustplaats vindt, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen