Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Van Tamino naar Denzel Curry: deze concerten mag u deze week niet missen

Van Tamino naar Denzel Curry: deze concerten mag u deze week niet missen
Beeld Stefaan Temmerman

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Tamino

2017 was het jaar van de doorbraak, 2018 is het jaar van de bevestiging. Tamino tekende een wereldwijde platendeal, ontving tussendoor een stamp of approval van Radiohead-bassist Colin Greenwood, maar blijft op de planken trouw aan zijn strijdplan: ontroeren, verleiden en verbluffen. Die criteria omvatten ook het effect van zijn wondermooie debuutplaat Amir. Vergeet je niet te wapenen tegen koude rillingen en een stortvloed aan tranen.

Lees hier onze recensie van Amir en hier ons interview met Tamino.

Op 29/11, 30/11 en 1/12 in AB, Brussel.

2. Julia Holter

Julia Holter heeft een nieuwe plaat uit, en daar moet je zoals vanouds meerdere keren op kauwen. Op Aviary lopen speelse pop en avant-garde kriskras door mekaar en lijkt de New Yorkse een ode te brengen aan de kakofonie. “Dat ze op die manier soms doodleuk bij de New Yorkse no wave van bijna veertig jaar geleden aanleunt, is amusant. En ja, wie wil, ontdekt ook echo’s van Kate Bush, This Mortal Coil en Laurie Anderson. Een belevenis, hoe dan ook”, was het relaas van onze recensent. Benieuwd wat dat live gaat geven.

Op 28/11 in De Roma, Antwerpen.

3. Illuminine + Bruno Vanden Broecke

Voor acteur Bruno Vanden Broecke is de bühne zijn natuurlijke habitat, muzikant Kevin Imbrechts is eerder podiumschuw. En toch delen ze binnenkort het podium: Bruno Vanden Broecke infiltreert een maand in Illuminine, het neoklassieke project van Kevin Imbrechts. Verwacht u aan composities uit de gewichtsklasse van Nils Frahm en Ólafur Arnalds, met een prijswinnend (theater)acteur op de gitaar.

Lees hier ons interview met Kevin Imbrechts en Bruno Vanden Broecke.

Op 1/12 in Stadsschouwburg, Mechelen, op 4/12 in 30CC, Leuven en op 11/12 in Arenbergschouwburg, Antwerpen. Meer data op illumininemusic.com.

4. Crayon Sun

Aldo Struyf droeg zijn band Creature with the Atom Brain in 2015 hoogstpersoonlijk naar het graf. Maar na 3 jaar zit de rouwperiode erop. Hij stapte uit Millionaire en stichtte Crayon Sun met bluesman Big Dave aan zijn zijde. De krachten bundelen was in het geval van Struyf en Dave een goed idee: op de gelijknamige debuutplaat van Crayon Sun hoort u een band die in één adem psychedelisch, bluesy, groovy én funky klinkt. Daar hoort u ons niet over klagen.

Op 28/11 in Het Bos, Antwerpen en op 22/12 in De Zwerver, Leffinge.

5. Denzel Curry

Het concert van Denzel Curry in Trix is hopeloos uitverkocht, maar toch adviseren wij u om de komende dagen TicketSwap in het oog te houden. Waarom? “Op zijn compromisloze derde plaat TA13OO (spreek uit als Taboo) scheert hij de hoogste toppen en steekt hij alles genadeloos in de fik”, noteerde onze hiphopkenner Sasha Van der Speeten. En ook: “Een hiphopplaat die aanvoelt alsof je drie kwartier lang met lava hebt gegorgeld.” En wie gorgelt nu niet graag met lava, toch?

Lees hier onze recensie van TA13OO.

Op 29/11 in Trix, Antwerpen.

6. Molly Burch

Het verschil tussen Please Be Mine en First Flower, beiden platen van Molly Burch, is de focus. Op haar debuutplaat klinkt ze vaak te schuchter, op het nieuwe First Flower speelt de Amerikaanse singer-songwriter haar grootste troef uit: haar stem. Je herkent iets van Judy Garland en Angel Olson in haar rokerige keelgeluid die ze in timide composities hult die evenveel indie- als folksporen bevatten. Molly Burch is de perfecte gids om u het weekend in te sturen.

Op 30/11 in Trefpunt, Gent.

7. Interpol

Interpol was een van de aanstokers die van postpunk Een Ding maakten. Hun debuutalbum Turn on the Bright Lights uit 2002 is tot op vandaag een wereldplaat, maar de laatste jaren kende de band rond Paul Banks geen uitschieters. Maar kijk: Interpols zesde album Marauder is lang niet onaardig. Ze klinken rauwer en minimalistischer en die combo weet ons wel te bekoren. Rest ons de vraag: kan Interpol live nog overtuigen?

Lees hier ons interview met Paul Banks van Interpol.

Op 28/11 in Vorst Nationaal, Brussel.

8. Sinner’s Day

Het is die periode van het jaar dat new wavers op rust de mascara en het zwarte gewaad nog eens bovenhalen. Genk kleurt zaterdag zwart, en dat is de schuld van Sinner’s Day. MC50, Gang Of Four en John Cale zijn er voor de nostalgie, Cocaine Piss en Whispering Sons zijn er om te bewijzen dat Belgische (post)punk nog lang niet dood is. Kop in kas en dansen!

Op 1/12 in Limburghal, Genk. sinnersday.com

9. The Soft Moon

Luis Vasquez, de Amerikaan achter The Soft Moon, woont tegenwoordig in Berlijn, en we begrijpen best waarom. De industriële post-punk op zijn vierde plaat Criminal is gemaakt op maat van een smerige undergroundclub zoals u ze alleen in de Duitse hoofdstad vindt. “The Soft Moon is de Nine Inch Nails van generatie nu”, lazen we elders. Beenhard, dansbaar en niet te missen: perfect dus voor op een doordeweekse dag.

Op 27/11 in Trix, Antwerpen.

10. Great Lake Swimmers

Tony Dekker van Great Lake Swimmers vist al vijftien jaar in dezelfde vijver als M. Ward, The Low Anthem en Conor Oberst. Hoewel zijn buit niet zo indrukwekkend is als die van voornoemde namen, hoeft de Canadese singer-songwriter niet onder te doen. Op Great Lake Swimmers’ nieuwe plaat The Waves, The Wake bewijst Tony Dekker voor het vijftiende jaar dat hij de magie van de melancholie onder de knie heeft. U hebt drie kansen om de Swimmers mee te pikken, mis hen niet.

Op 28/11 in De Casino, Sint-Niklaas, op 2/12 in De Zwerver, Leffinge en op 12/12 in Muziekodroom, Hasselt.