"Michel had niet begrepen dat meerwaardebelasting voor CD&V echt belangrijk was"

"We moesten eens te meer ons punt maken en het resultaat is dat de meerwaardebelasting er zo snel mogelijk komt." In enkele kranteninterviews bijt CD&V-vicepremier Kris Peeters van zich af na de kritiek die hij afgelopen week te verduren kreeg als "verantwoordelijke voor de regeringscrisis".

De man die de onderhandelingstafel verliet en niet meer terugkwam, de verpersoonlijking van de regeringscrisis -beetje smalend "Krisette" genoemd-, de man die niets kan beslissen zonder overleg met zijn voorzitter Beke, het zijn omschrijvingen waarmee Peeters de afgelopen week om de oren geslagen werd. 

Een week én een begrotingsakkoord later bijt Peeters in enkele kranteninterviews van zich af. Over het feit dat hij pas in laatste instantie de eis voor een meerwaardebelasting op tafel legde, bijvoorbeeld. "Ik kan premier Michel begrijpen dat hij not amused was toen we daarmee op de proppen kwamen", klinkt het, al ontkent hij dat het voorstel helemaal out of the blue werd gelanceerd. "Ik had eerder al aangegeven dat een meerwaarde op aandelen in onze portefeuille zat, maar Michel had niet begrepen dat het voor ons een echt belangrijk punt was."

Maar, zo geeft Peeters toe, we hebben onze kaarten inderdaad zo lang mogelijk voor ons gehouden, "want elk voorstel zou de dag erop in de kranten hebben gestaan om afgeschoten te worden. Na de taxshift was er wat mij betreft geen vertrouwen meer. Daarom hebben we een andere strategie gekozen. Maar we moesten ons punt maken en het resultaat is dat de meerwaardebelasting er zo snel mogelijk komt."

Dat de crisis van afgelopen week het vertrouwen tussen hem en de vicepremiers Jambon (N-VA) en De Croo (Open VLD) niet ten goede is gekomen, is een feit, geeft Peeters grif toe. "Dat is juist, we gaan daar niet smalletjes over doen. Er is een serieuze deuk. Maar we moeten stoppen met elkaar boven en onder de gordel te treffen en er is ook gezegd dat we er belang bij hebben dat niet meer te doen."

"Wat voor zin had terugkeren als er meteen ruzie zou zijn?"

Maar toch wil hij nog eens terugkomen op het imago waarmee hij zit opgezadeld als de man die de onderhandelingen verliet, de andere ministers uren liet wachten, om dan vervolgens zijn kat (terug) te sturen. 

"Als Jambon plotseling met een nieuw, grondig uitgewerkt voorstel voor de vennootschapsbelasting komt, is het toch logisch dat ik dat eerst bestudeer met mijn technici? We hebben toen na hard werken verschillende tegenvoorstellen overgemaakt aan de premier. Ik heb beslist niet meer terug te keren toen duidelijk werd dat die op een koude steen vielen. Want wat voor zin heeft het dat ik terugkeer en er meteen ruzie is?"

Dat hij persoonlijk geviseerd wordt, terwijl "ik deze aanpak niet alleen heb bedacht, maar de hele partijtop een inbreng had", zit de vicepremier ook hoog. Maar bevestigt hij daarmee niet de analyse dat hij zelf geen beslissingen kan nemen zonder terug te koppelen met zijn voorzitter, Wouter Beke? "Daar hebben de anderen geen flauw benul van. Alsof ze weten hoeveel keer en met wie ik gebeld heb. Pas als iedereen zijn telefoon op tafel zou gooien, zou je zien hoe vaak Wouter Beke gebeld is, maar ook hoe vaak Open VLD-voorzitter Rutten of N-VA-voorzitter De Wever is gebeld. die framing is compleet fout."

Meest gelezen