© BELGA

Dit vindt onze Antwerpwatcher van de veranderingen op de Bosuil

‘Dit is toch een grap?’ Het is de vraag die we afgelopen weekend het vaakst kregen van iedereen rond Antwerp en bij uitbreiding in de hele voetbalwereld. Neen, het is geen grap. Maar Antwerp neemt wel een groot risico met John Bico. Risico’s die zich nu al doen gevoelen. Gisteren scandeerden de fans tijdens de wedstrijd tegen OH Leuven al “Bico buiten”. Maar misschien nog erger: al minstens één sponsor liet zich erg kritisch uit over Bico en noemde het een “machiavellistische ingreep” van Decuyper. En dan is er nog de onrust in de spelersgroep. Sommige jongens polsten al bij hun makelaar over de mogelijkheden voor een vertrek omdat ze weinig vertrouwen hebben in deze ingreep.

Gert Gysen

We begrijpen de onrust. Ook wij stellen ons vragen. Ten eerste bij het verleden van John Bico als spelersmakelaar. Zijn aanstelling voedt de geruchten dat makelaars de geldschieters achter Antwerp zijn. Iets wat verboden is en op die manier kan verklaren waarom Patrick Decuyper tot op de dag van vandaag de lippen stijf op elkaar houdt als hem naar de oorsprong van de centen wordt gevraagd. Maar bij Antwerp haastten ze zich intussen om te benadrukken dat de club “met 100% zekerheid niet in handen is van makelaars” en dat John Bico zich “niet met financiële of juridische zaken van de club zal bezighouden”.

Wat zijn trainerscapaciteiten betreft willen we de man nog het voordeel van de twijfel geven. Volgens spelers van White Star Brussel vorig seizoen is Bico een meester-motivator die als trainer wordt onderschat. Hij pakte vorig seizoen de titel met een spelersgroep die gebukt ging onder de financiële problemen en op papier minder talent had dan concurrenten Antwerp en Eupen. Niet onaardig.

Bij zijn band met White Star plaatsen we nog enkele vraagtekens. Laat Bico die club vallen? Stalt hij er een andere trainer? Geen idee. Wel zat hij afgelopen zaterdag nog gewoon op de bank in de wedstrijd tegen Sprimont. En dat zo’n tien uur na zijn voorstelling bij Antwerp. Op z’n minst vreemd te noemen. Al even vreemd: de terugkeer van David Gevaert, aan het eind van vorig seizoen nog doorgestuurd omdat hij de doelstelling om kampioen te worden met Antwerp niet had behaald. Volgens ons niet helemaal zijn fout, maar achteraf klonk bij sommige spelers die er vandaag nog zijn dat “we met een andere trainer wel waren gepromoveerd”. Niet de beste voedingsbodem om deze spelersgroep weer op één lijn te krijgen.