Minister Sven Gatz bekent in ‘De Slimste Mens’: hoe hij Zidane-gewijs kopstoot uitdeelde tijdens het voetballen

Heb ‘De Slimste Mens ter Wereld’ gemist? Geen paniek, want met deze samenvatting ben je weer helemaal mee. Maandag betrad Pieter De Crem (56) de spelarena. De staatssecretaris kondigde een week geleden nog zijn afscheid aan van de nationale politiek, maar eerst doet hij dus nog een gooi naar de titel van ‘Slimste Mens’.

tdl

Wie zetelde er in de jury?

Jan Jaap Van der Wal en Sven De Leijer amuseren zich rot. Twee zetels gaan immers naar politici en dus opent Sven direct met: “Open VLD en CD&V, leuk dat ook de kleine partijen eens aan bod komen.” De toon is gezet voor de rest van de aflevering.

Hou je van ‘De Slimste Mens’, maar vind je het storend dat er tussen het bulderlachen en applaudisseren door quizvragen worden gesteld? Dan geven we je hier een compilatie van de leukste momenten.

Wat waren de beste quotes?

Sven Gatz: “Je moet in dit spel een tikkeltje geluk hebben, tenzij je geniaal bent. Dat is geen van ons drie hier, duidelijk”.

Pieter De Crem: “Aalter heeft geen bijnaam, nee. Er is een bescheiden gemeentehuis dat het Cremlin heet, wat altijd beter is dan Crematorium”.

Pieter De Crem: “Ik ga zéker naar de frituur. Een gemiddelde portie met tartaar en ajuintjes, altijd heel welgekomen thuis, stoofvlees met brokjes, een Bicky Burger. Het hele palet van de frituur. Zo geraak je aan meer dan vijfduizend stemmen, uiteindelijk”.

Pieter De Crem: “Ik spreek acht talen, waaronder Russisch. Weet je wat het Russische woord is voor embargo? Embargo!” Jan Jaap van der Wal: “Ja, zo kan ik ook acht talen spreken”.

Wat was het meest memorabele moment?

Sven Gatz deelde tien jaar geleden Zidane-gewijs een kopstoot uit tijdens het voetballen. Vol schaamte vertelt hij hoe dat kon gebeuren...

Welk nieuw begrip vonden de kandidaten uit?

Ooit al gehoord van bingedromen? Nu wel:

Wat was het meest gênante antwoord?

Sven Gatz kreeg een tekening van de uitdrukking ‘smelt als boter op de tong’ te zien en interpreteerde dat als ‘botergeil’: “Ik heb straks iets uit te leggen”. Oeps.

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

Annelies Van Herck redde de eer van ‘Het Journaal’ en gaat naar haar derde aflevering.

Wie moet het spel verlaten?

Pieter De Crem (CD&V) verloor van mediaminister Sven Gatz (Open VLD). Die gaat naar zijn vierde aflevering. Dinsdagavond is er Europees voetbal op Vier, dus slaat de quiz een dagje over. Woensdag verwelkomen we Peter Van de Veire van radiozender MNM.

Wat is de tussenstand?

1. Julie Colpaert (12 afleveringen)

2. Boris Van Severen (8)

3. Rani De Coninck (6)

4. Wouter Vandenhaute (4)

5. Saartje Vandendriessche (4)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER