Twee honden en konijn komen om in hevige brand: “Ik zag de koepel van het achtergebouw ontploffen”

© djr

Nadat een kookpot met kaarsvet te lang op het vuur was blijven staan, brak een hevige brand uit in de Schansstraat in Menen. De bewoners waren niet thuis, maar twee honden en een konijn bleven in de brand. Het huis is onbewoonbaar.

djr

Een dikke rook vulde maandag omstreeks 15 uur het Meense luchtruim. In de Schansstraat 89 in de wijk De Barakken was er brand uitgebroken in een achtergebouw. Het was de buurman, die door regen thuis was van het werk, die de rook bemerkte. “Ik was naar het tuinhuis gelopen en zag dat het rookte. Ik ben toen meteen naar boven gelopen om te kijken wat er gaande was. Daarop ontplofte de koepel boven het achtergebouw door de druk”, getuigt de man.

Moeite om te blussen

De vlammen sloegen daarna door het gat en raakten de bovenverdieping. De brandweer kwam ter plaatse en had mede door de dikke rook moeite om het vuur te blussen. Ze konden voorkomen dat de brand oversloeg naar de aanpalende woningen.

Bewoner Noël E. en zijn vrouw waren niet thuis toen de brand uitbrak, maar wat verderop in parochiezaal De Kring. De drie honden en het konijn waren wel in het huis. Maar één hond kon de vlammen vermijden. Twee honden en een konijn stierven. “Ik hoorde die dieren nog janken, maar kon hen niet meer redden. Ik wou de deur eerst instampen, maar dat zou te gevaarlijk geweest zijn”, zegt de buurman.

Kookpot met kaarsvet

De oorzaak van de brand was een kookpot met kaarsvet die op het vuur was blijven staan. Volgens omstaanders zou de bewoner beweerd hebben dat hij nog eens naar huis zou moeten gaan omdat er nog een pot op het vuur stond.

Het huis werd onbewoonbaar verklaard. De bewoners kunnen voorlopig terecht in een noodwoning van het PSH. “Vanbinnen is alles pikzwart”, zegt de brandweerofficier van Fluvia. Dan hadden de buren al bij al meer geluk. “Er zal wat rook- en waterschade zijn, maar zij kunnen nadat de gebouwen geventileerd zijn terug naar hun huis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen